« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KOMA

Naizgled zdrave namirnice prepune soli

Vjerovali ili ne, namirnice koje ćemo navesti imaju u sebi više soli od cijele vrećice čipsa, stoga, pripazite malo što jedete

Posni sir u trgovinama je prepun soli
Posni sir u trgovinama je prepun soli (Shutterstock)
Više o

namirnice

,

sol

,

natrij

,

preljev za salatu

,

nemasni sir

,

lepinja

,

umak od rajčice

Slana hrana nije dobra za zdravlje zbog snažnog utjecaja na tlak, pa se preporučuje izbjegavanje raznih grickalica. No, kad malo bolje pogledamo na deklaracije nekih prehrambenih proizvoda, ustanovit ćemo da soli imaju u nevjerojatnim količinama.

Sve dolje navedeno sadrži više soli od vrećice čipsa, pa ako mislite da jedete zdravo, grdno se varate. Recimo, odlučite za večeru pojesti pola šalice svježeg posnog sira (kupljenog u nekom trgovačkom lancu) i pola lepinje. Zvuči nevino, nije li?

U stvarnosti, pojest ćete soli (čak i ako ne posolite posni sir, što će velika većina napraviti) kao da ste smazali veliku vrećicu čipsa! Naime, pola šalice posnog sira sadrži čak 270 miligrama soli, dok će lepinja od pšeničnog brašna imati 285 miligrama soli!

Još su gori preljevi za salatu, koje čak i kad stavite u skromnim količinama, tipa dvije žice na zdjelu salate, imaju više soli od cijele vrećice čipsa.

Vegetarijanski burger može zvučati sjajno i zdravo, no ako dolazi iz rashladne vitrine trgovačkog lanca, u jednom jedinom ima nevjerojatnih 398 miligrama soli.

Za kraj, svi volimo koristiti konzervirani umak od rajčice koji će poboljšati okus gotovo svakog jela. Znate li zašto? Zato što u pola šalice ima apsolutno sumanutih 642 miligrama soli. 

Što reći osim - jedite domaće

04.03.2014. 13:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh