« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OBAMA UPOZORIO

Naftna mrlja je napad na američku obalu, ljude i gospodarstvo

Obama je naglasio da je naložio povećanje radne snage na Zaljevskoj obali, kako bi se bolje nosili s masivnom naftnom mrljom, najvećom u povijesti SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

amerika

,

Barack Obama

,

naftna mrlja

Američki predsjednik izjavio je u petak, nakon obilaska plaža u Louisiani zagađenih naftom, da je naftna mrlja u Meksičkom zaljevu "napad na američke obale i ljude, te napad na regionalno gospodarstvo".

"Želimo zaustaviti curenje nafte, očistiti je i pomoći ljudima da vrate normalan život i sredstva za život. Na naftnu mrlju odgovaramo kao na ono što jest - napad na našu obalu, naše ljude, regionalno gospodarstvo i zajednice kao što je ova", rekao je Obama novinarima tijekom posjeta Grand Isleu u Louisiani.

On je najavio da će se utrostručiti radna snaga na mjestima gdje je nafta stigla na obalu ili će se to dogoditi u iduća 24 sata, što bi trebalo pomoći da se brže obuzda naftna mrlja i na minimum smanji vrijeme u kojem se nafta nalazi na obali. Također je najavio isporuku dodatnih kilometara zaštitnih plutajućih ograda, i svu drugu potrebnu opremu i sredstva za obuzdavanje i čišćenje zagađenja naftom.

BP privremeno zaustavio istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu

Obama drugi puta posjećuje regiju u 39 dana koliko traje istjecanja nafte iz uništenih instalacija bušotine Deepwater Horizon, nad kojom je eksplodirala i potonula naftna platforma 20. travnja, uz 11 smrtno stradalih radnika.

Korporacija British Petroleum (BP), vlasnica koncesije nad bušotinom Deepwater Horizon, trenutačno izvodi operaciju koju naftaši nazivaju "top kill" - pumpanje isplake (mulja) i cementa u bušotinu kako bi se potisnula nafta i bušotina zatvorila. O uspjehu operacije znati će se tijekom vikenda.

Nafta i dalje curi u Meksički zaljev

Ako operacija BP-a ne uspije, Obama je izrazio spremnost da angažira vrhunske stručnjake iz svijeta i SAD-a, na čelu s američkim ministrom energetike i dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku Stevenom Chuom, koji su spremni za intervenciju. "Ja u konačnici preuzimam odgovornost za rješavanje ove krize", rekao je Obama, ističući da je savezna vlada naložila BP-u da podmiri troškove nastale mrljom, te kako će biti učinjeno sve da se stanovnicima, malim poduzetnicima i poduzećima nadoknadi ono što je izgubljeno i pomogne im da se oporave od posljedica zagađenja.

"Ovdje sam da bih vam rekao da niste sami, nećete biti napušteni i ostavljeni. Kamere u jednom trunutku mogu otići, mediji se mogu zasititi priče, no mi nećemo, mi smo na vašoj strani i ostat ćemo do kraja. Nastavit ćemo dok se ne zaustavi curenje nafte, dok ne očistimo obalu, a vaše zajednice ponovo budu cjelovite. To je moje obećanje, kao i cijele zemlje", rekao je Obama. (hina/metro-portal)

29.05.2010. 09:08:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ENIME
    29.05.2010. 21:07
    KO IH TO NAPADA OPET?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh