Nadutost nakon jela - razlozi i uzroci
Preveliko unošenje određene hrane može stvoriti nadimanje pogotovo kod osjetljivih osoba:
Ako ste neprestano napuhani ili imate osjećaj preopterećenosti nakon svakog obroka možda trebate obratiti pozornost na ove stvari:
Hrana koja uzrokuje plinove
"Kao što možete pretpostaviti, ne utječe samo način na koji jedete na stvaranje nadutosti, nego i ono što jedete. Hrana koju često jedemo može stvoriti nadutost poput određenog povrća, umjetnih sladila i određenih fruktoza koje je teško probaviti", kaže liječnik Niket Sonpal.
Dalje objašnjava da preveliko unošenje određene hrane može stvoriti nadimanje pogotovo kod osjetljivih osoba:
- fruktoza iz voća, meda i kukuruznog sirupa
- laktoza iz mliječnih proizvoda
- inulin iz pšenice, luka i soje
- zaslađivači
- voće kao što su avokado, nektarine, breskve, šljive, trešnje
Jedete previše ili prebrzo
"Možda će vas iznenaditi kada saznate, ali ne radi se samo o hrani koju jedete, nego je važan i način", objašnjava dijetetičarka Melissa Hooper za Livestrong.
Tri stvari mogu voditi do nadutosti:
Prebrzo jedete - ako prebrzo jedete možete osjetiti nadutost jer se želudac bori s količinom hrane ili pića
Previše jedete - želucu je potrebno 20 minuta da javi mozgu da je dovoljno jeo. Stoga ako jedete prebrzo, možete se prejesti.
Previše zraka - ako je previše zraka zarobljeno u trbuhu također može doći do nadimanja. Vrlo je važno polako piti ili žvakati.
Zatvor
Mnogi ljudi koji imaju problem s konstipacijom pokušavaju sami "popraviti stanje", a da ne posjete liječnika. Ali u većini slučajeva ako patite od povremenih ili redovitih zatvora trebali biste potražiti savjet liječnika kako biste riješili ovaj problem.
Novi komentar