« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
EHHH...

Pravi mesožderi žive kraće

Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povezano je s većim izgledima za srčane bolesti i smrt, pokazuje nova velika studija koja upozorava na umjerenost u prehrani s mesom

Lakše malo :)
Lakše malo :) (Arhiva)
Više o

meso

,

duljina života

Meso je omiljena hrana u ovim krajevima, no trebalo bi pripaziti - konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa tjedno povezano je s tri do sedam posto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara te tri posto većim rizikom od smrti od svih uzroka.

Dva obroka tjedno od mesa peradi također su povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, no ne i sa sveukupno većim mortalitetom, navodi se u studiji koju su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Feinberg na Northwestern University.

Autori studije pozvali su na više istraživanja o mesu peradi prije preporuka o njegovu unosu zbog toga što se studijom nije analizrao način pripreme mesa peradi, primjerice je li meso bilo s roštilja ili prženo.

Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama.

Zaključci su u skladu s ranijim istraživanjima koja su povezala meso s negativnim posljedicama po zdravlje no mogu djelovati kao iznenađenje nakon izvješća objavljenog u listopadu u časopisu Annals of Internal Medicine, po kojemu ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa.

Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje točnost tih zaključaka a neke od autora toga izvješća kasnije se prozvalo zbog toga što nisu otkrili svoje ranije veze s industrijom koja je financirala njihove ranije projekte. To izvješće izradili su znanstvenici sa sveučilišta Dalhousie, Nova Scotia i kanadskog sveučilišta McMaster.

Takvi suprostavljeni zaključci mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke, potkopavaju vjeru u znanost o prehrani i mogu potaknuti neke da se bace bez sustezanja na steakove i burgere.

Norrina Allen, epidemiologinja i pedijatrica s medicinskog fakulteta na Northwesternu i voditeljica studije ističe da to izvješće i njezina studija odgovaraju na različita pitanja.

Manje mesa - bolje zdravlje?

Njezina studija ispitala je imaju li ljudi koji jedu više mesa veću vjerojatnost razboljeti se i umrijeti dok je listopadsko izviješće analiziralo raspoložive podatke kako bi utvrdilo postoje li dostatni dokazi da smanjeni unos mesa rezultira dobrobitima za zdravlje.

Allen kaže kako se nada da će ljudi umjereno konzumirati crveno i prerađeno meso te nastojati konzumirati više voća i povrća te cjelovitih žitarica.

Gotovo 30.000 muškaraca i žena bilo je obuhvaćeno studijom sveučilišta Northwestern, koja je pratila ispitanike iz šest različitih dugoročnih istraživanja i do 30 godina.

U odnosu na ranija istraživanja ovo je otišlo par koraka dalje u nastojanju da izluči utjecaj mesa praćenjem faktora rizika kod pojedinaca i drugih aspekata prehrane svakog pojedinog ispitanika, dodaje Allen.

15.02.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Cranberry
    15.02.2020. 19:08
    Najbolje je povrće i malo mesa
  2. avatar
    armando
    15.02.2020. 19:18
    daaaaa cranberyy povrce je zakon pogotovo kelj blitva
  3. avatar
    Cranberry
    15.02.2020. 19:20
    Tamno zeleno da :)
  4. avatar
    armando
    15.02.2020. 19:21
    da ja iti se zdravo hranimo hahaha:************
  5. avatar
    Cranberry
    15.02.2020. 19:37
    :***** skoro isti
  6. avatar
    armando
    15.02.2020. 19:43
    hahaha ma pusa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh