« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SRPANJ

Nacionalni indeks sreće u padu

Najveći pad zadovoljstva hrvatskih građana u srpnju je zabilježen u procjeni zadovoljstva životnom situacijom za dvije godine

Nacionalni indeks sreće
Nacionalni indeks sreće (Shutterstock)
Više o

Nacionalni indeks sreće

,

Niš

Nacionalni indeks sreće (NIS) u srpnju je pao na 62,6 bodova, u odnosu na 62,9 bodova u lipnju, pokazuje najnovije istraživanje časopisa Banka, agencije Hendal i osiguravatelja Allianza.

NIS se računa kao prosječna vrijednost devet komponenti koje pokazuju kvalitetu života i subjektivnu percepciju pojedinih aspekata života, a podaci za srpanj pokazuju najveći pad u procjeni zadovoljstva životnom situacijom za dvije godine, za 2,2 boda, te zadovoljstvu trenutačnom životnom situacijom, za 1 bod.

>> Umirovljenici su najnesretnija skupina u hrvatskom društvu

Tako je indeks procjene zadovoljstva životnom situacijom za dvije godine na mjesečnoj razini smanjen sa 59 na na 56,8 bodova, a zadovoljstva trenutačnom životnom situacijom sa 53,7 na 52,7 bodova.

Građani koji su sudjelovali u istraživanju u srpnju su u odnosu na lipanj bili zadovoljniji osobnim razvojem i socijalnom okolinom (rast indeksa za 0,6 bodova), zdravim ponašanjem (0,9 bodova) te posebice radnom (školskom) okolinom (2 boda) i pristupom osnovnim potrebama (2,2 boda).

U prezentaciji rezultata NIS-a za srpanj posebno je obrađena komponenta koja se odnosi na zdravlje, koja pokazuje da se Hrvati u posljednjih pola godine, unatoč krizi, sve bolje fizički osjećaju.

Od početka istraživanja NIS-a, u veljači ove godine, subjektivna procjena zdravlja hrvatskih građana sve je bolja, pa je ta komponenta indeksa najzaslužnija za još uvijek pozitivan opći trend indeksa. NIS se iz mjeseca u mjesec drži iznad 60 bodova, a komponenta zdravlja neprestano raste do preko 82 boda, ističu analitičari.

Svoje zdravlje najbolje su procijenili građani Istre, Gorskog kotara i Primorja, te Like, Korduna i Banije. Najlošije mišljenje o vlastitu zdravlju imaju oni koji žive na sjeveru Hrvatske, odnosno u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji. Najmanje su na bolovanju stanovnici Like, Korduna i Banije.

NIS se kontinuirano prati na mjesečnoj bazi na nacionalno reprezentativnom uzorku od 750 građana starijih od 15 godina. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 12:45:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh