« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ:

Nastavi li BiH smanjivati kazne, revidirat ćemo sporazum

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije zadovoljan smanjivanjima kazne hrvatskim osuđenicima koji su prebjegli u BiH

Dražen Bošnjaković
Dražen Bošnjaković (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Ognjen Šimić

,

Sud BiH

,

Dražen Bošnjaković

,

Hrvatska BiH

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas da će Hrvatska morati redefinirati sporazum s BiH o međusobnom izvršavanju kaznenih sankcija nastave li sudovi u BiH smanjivati, pa i prepolovljavati kazne osobama koje su osuđene na hrvatskim sudovima.

"Ako će to biti praksa i u budućnosti, morat ćemo redefinirati sporazum i vidjeti kakvi su interesi", rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare s koje je najavio međunarodnu konferenciju "Učinci članstva u EU-u na pravosuđe" koja će se prekosutra održati u Zagrebu.

Žao mu je što, zbog drugih obveza, na tu konferenciju neće doći ministar pravde BiH Bariša Čolak, ali je uvjeren da će uskoro imati prilike s njim razgovarati, među ostalim i o činjenici da sudovi u BiH smanjuju kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, a nekim su ih osuđenicima i prepolovili, primjerice riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću, čime je vrlo nezadovoljan.

Ognjen Šimić u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. U BiH je pobjegao uoči izricanja presude, a Županijski sud u Sarajevu nedavno mu je smanjio kaznu na dvije i pol godine zatvora i potvrdio zabranu liječničke prakse pet godina nakon izdržavanja kazne.

Bošnjaković je izvijestio da je njegovo ministarstvo tijekom ljeta pripremilo paket zakonskih prijedloga, a kojima se nastavlja provedba strategije reforme pravosuđa - izmjene zakona o sudovima, DSV-u, Državnom odvjetništvu, sudskom registru i stečaju te propisi kojima se kani racionalizirati broj trgovačkih i županijskih sudova, novi Ovršni zakon kojim se uvodi institut javnih ovršitelja.

U postupku je i prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom koji se neće retroaktivno primjenjivati na kaznene postupke koji su u tijeku. No, ministar ističe da je imovina aktualnih optuženika i osumnjičenika "zamrznuta" te bi se njome na temelju pravomoćne presude, bude li osuđujuća, mogla ovrhom nadoknađivati šteta nastala kaznenim djelom. Tom će imovinom raspolagati poseban državni ured koji je, tvrdi, doživio organizacijske promjene te će i njegov budući rad biti transparentniji nego dosad.

Na pitanje namjerava li Hrvatska slijediti primjer Srbije i propisati oduzimanje imovine ratnim zločincima, odgovorio je kako pravni okvir to omogućuje, a i obitelji stradalih mogu nadoknadu štete potraživati izravno od zločinaca.

Bošnjaković je istaknuo važnost međunarodne konferencije koja će se u petak održati u zagrebačkom hotelu "Westin", na kojoj će sudjelovati oko 300 sucaca i državnih odvjetnika te ministri pravosuđa iz zemalja regije. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 14:34:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh