« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PIJTE SUNCE

Na svjež zrak po vitamin D čak i tijekom jeseni

"Djeci i mladima koji rijetko izlaze prijeti manjak vitamina D, posebno zimi", upozorava njemački stručnjak Ulrich Fegeler

Na svjež zrak po vitamin D čak i tijekom jeseni
Na svjež zrak po vitamin D čak i tijekom jeseni (Shutterstock)
Više o

djeca

,

zdravlje

,

Sunce

,

vitamin D

,

jesen

,

Fobos

Djeca bi čak i u jesenskim mjesecima morala svakodnevno boraviti na zraku kako bi očuvala razinu vitamina D. "Redovito, umjereno izlaganje suncu bitan je izvor vitamina D za tijelo", objasnio je Ulrich Fegeler iz njemačkoga Društva pedijatara. Dovoljno je provesti na zraku samo 15 do 20 minuta na dan i sunčevim zrakama izložiti lice, ruke i podlaktice - bez krema sa zaštitnim faktorom.

"Djeci i mladima koji rijetko izlaze prijeti manjak vitamina D, posebno zimi", upozorava Fegeler. Manjak vitamina D može uzrokovati dekalcifikaciju kostiju i poremećaj rasta izazvan rahitisom. Središnja njemačka ustanova odgovorna za nadzor i prevenciju bolesti, Institut Robert Koch upozorava da manjak vitamina D uzrokuje teškoće s muskulaturom, srcem i cirkulacijom te slabljenje imunološkoga sustava. Oko 80 posto vitamina D u tijelu stvara izlaganjem kože ultraljubičastim B zrakama, dok se u malim količinama dobiva iz hrane. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 13:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    18.10.2010. 14:11
    zašto ne, čak i tjekom zime kad je lijepo vrijeme
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh