« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
EU FONDOVI

Na raspolaganju 1,14 milijardi kuna za mala i srednja poduzeća

Pojedinačne potpore od 500.000 do 7,5 milijuna kuna, no vrlo je kratak rok za prijave svojih projekata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU fondovi

Pred dva dana, 21. travnja 2021. godine, otvoren je natječaj „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju".

Na raspolaganju je 1,14 milijardi kuna, kroz paket mjera koje imaju za cilj pružanje pomoći u sanaciji krize u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 i pripremi zelenog, digitalnog i otpornog gospodarskog oporavka RH.

Prihvatljivi prijavitelji

Mikro, mala i srednja poduzeća koja su registrirana za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje dvije godine prije dana predaje projektnog prijedloga. Prihvatljivi su samo prijavitelji koji posluju unutar sektora C Prerađivačka industrija (NKD 2007) te se unutar navedenog sektora moraju odvijati sve aktivnosti projekta.

Iznos, vrste i intenzitet potpore

Najniža vrijednost potpore koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00 HRK. Najviša vrijednost potpore koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 7.500.000,00 HRK.

Intenzitet potpore u pravilu je 45% za mikro i mala poduzeća te 35% za srednja poduzeća, dok se određene manje vrste troškova sufinanciraju sa 50%, 60%,70% i 75% potpore.

Prihvatljivi troškovi

Prihvatljiva su ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kroz izgradnju, odnosno rekonstrukciju proizvodno-poslovnih prostora te opremanje poduzeća strojevima, opremom i alatima. Poseban naglasak stavljen je na uključivanje „zelene" i digitalne komponente proizvodnje i poslovanja.

Pravomoćna građevinska dozvola

Za projekte koji uključuju gradnju, prijavitelj mora osigurati pravomoćnu građevinsku dozvolu s otisnutom klauzulom pravomoćnosti, odnosno drugi odgovarajući akt temeljem kojeg se može započeti s građenjem/rekonstrukcijom građevine, izdan prema propisima kojima se regulira gradnja građevina. Navedeni akt prijavitelj mora dostaviti prilikom predaje projektnog prijedloga ili najkasnije do 1. kolovoza 2021. godine.

Pravovremeno započnite s pripremom projekta

Mnogi poduzetnici objavu ovog natječaja čekaju „u niskom startu" (s već isplaniranim ulaganjima). Ako je suditi po prosječnoj vrijednosti odobrene potpore po projektu u prethodnim natječajima, a koja je iznosila oko 4 milijuna kuna, nova omotnica bit će dostatna za svega 285 projekata. Stoga poduzetnici koji svoje investicije žele sufinancirati bespovratnom potporom nemaju mnogo vremena za neodlučnost, već moraju započeti izdavanje građevinske dozvole (ako je primjenjivo) i odlučiti što im od strojeva, opreme i alata najviše treba u radu jer se ne očekuje sličan natječaj u bližoj budućnosti.

Način prijave

Natječaj je objavljen u modalitetu privremenog poziva i tek nakon isteka roka za prijavu, u obradu se istovremeno upućuju svi projekti. Po završetku ocjenjivanja svih projektnih prijava, sredstva dobivaju oni s najvećim brojem bodova.

Rok za podnošenje projektnih prijedloga započinje 30. travnja 2021. godine i traje do 31. svibnja 2021. godine u 16:00 sati.

Više o natječaju možete pronaći ovdje.

23.04.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh