« Biznis
objavljeno prije 3 godine
BREXIT

EP sprema glasanje za sporazum s Velikom Britanijom

Europski parlament glasat će sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici o trgovinskom sporazumu između EU-a i Velike Britanije, koji se privremeno primjenjuje od početka ove godine

Sljedeći tjedan na redu...
Sljedeći tjedan na redu... (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

Europska komisija

,

ugovor

,

post-brexit

Europski zastupnici glasat će o tom sporazumu u utorak, 27. travnja, tri dana prije isteka roka u kojem se sporazum može privremeno primjenjivati.

Europski parlament je dugo odgađao odrediti datum glasanja, prosvjedujući tako zbog odluke britanske vlade da odgodi uvođenje carinskih kontrola između Velike Britanije i njezine pokrajine Sjeverne Irske.

Velika Britanija je odlučila da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku, zbog čega je Europska komisija pokrenula postupak protiv Londona.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.

Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. listopada.

22.04.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh