« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Na ponudi 1200 studentskih stipendija

Samo 0,02 posto Hrvata studira u inozemstvu u odnosu na 3 posto što je europski prosjek

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš, CROPIX)
Više o

stipendije

,

sajam stipendija

,

studentske stipendije

,

Institut za razvoj obrazovanja

,

Erasmus

Četvrtu godinu zaredom danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava jednodnevni Sajam stipendija na kojemu je predstavljeno više od 75 programa unutar kojih je dostupno oko 1200 stipendija i drugih oblika financijske potpore hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sajam organizira Institut za razvoj obrazovanja (IRO) u svrhu popularizacije i promicanja uloge stipendija u povećanju pristupa visokom obrazovanju.

Na ovogodišnjem sajmu sudjeluje 35 institucija, 20 hrvatskih i 15 inozemnih, među kojima su visoka učilišta, predstavnici javne uprave, strana veleposlanstva i kulturni centri te predstavnici tvrtaka, zaklada, agencija i nevladinih udruga.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa čiji je državni tajnik Radovan Fuchs podržao Sajam, najavivši njegovo održavanje i u ostalim sveučilišnim centrima.

To bi trebalo biti uskoro, rekao je Fuchs, dodavši da je prvi na redu Split, a zatim Rijeka, Osijek i Dubrovnik. Govoreći o sudjelovanju Hrvatske u okviru Erasmus programa EU za mobilnost studenata i nastavnika, istaknuo je kako još nismo u punom članstvu tog programa, jer za to postoje određeni organizacijski preduvjeti. Punopravno uključivanje Hrvatske u Erasmus očekujemo 1. siječnja 2010., a do tada ćemo imati segmentirano sudjelovanje u tom programu, rekao je.

Izvršni direktor IRO-a Ninoslav Šćukanec istaknuo je kako je svrha Sajma omogućiti svima jednak pristup visokom obrazovanju.

"Školarine se kreću od 5500 do 10.000 kuna, ako uzmete u obzir da 55 posto hrvatskih studenata sami financiraju školovanje, a osam posto je u subvencioniranom smještaju, zaključujemo da je visoko obrazovanje dostupno samo onima koji to mogu platiti", istaknuo je.

Šćukanec nije zadovoljan mobilnošću hrvatskih studenata, koja je po nekim procjenama izrazito niska - svega 0,02 hrvatskih studenata studira u inozemstvu, a 0,3 posto je u programima razmjene.

"Ako to usporedite s europskim prosjekom gdje je stranih studenata u studentskoj populaciji 6,7 posto, odnosno 2,9 posto ih studira izvan svoje zemlje, onda Hrvatska doista ne stoji najbolje", ustvrdio je, dodavši kako je to zbog toga što Hrvatska ne sudjeluje u programima mobilnosti kao što je Erasmus, najveći i najznačajniji program EU za razmjenu studenata, nastavnika i administrativnog osoblja. (hina/metro-portal)

22.10.2008. 13:44:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh