« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
OBITELJSKI BIZNIS

Na krovu obiteljske kuće otvorena prva slavonska solarna elektrana

Solarna elektrana vlasniku kuće Ivanu Lovriću godišnje bi trebala donositi dobit od 50.000 kuna

Solarne ćelije
Solarne ćelije (Shutterstock)
Više o

zelena energija

,

solarna elektrana

,

Ivan Lovrić

,

Sikirevci

Sikirevačka elektrana, prva slavonska solarna elektrana, je niz fotonaponskih panela na krovu obiteljske kuće vlasnika Ivana Lovrića, a u prizemlju je ormarić s elektronikom preko kojeg prolaze proizvedeni kilovati u eletrodistribucijsku mrežu HEP-a, prenosi Hina. 

Lovriću ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) jamči da će narednih 12 godina po povlaštenoj cijeni otkupljivati električnu energiju.

"Projekt poput ovog košta oko 300.000 kuna. Očekujem da bi ova solarna elektrana godišnje trebala donositi dobit od 50.000 kuna, tako da bi sama sebe otplatila za šest godina, a za drugih šest godina trebala bi donijeti dobit od još 300.000 kuna", kaže Lovrić.

"Da bi osigurali povrat investicije minimalna površina kolektora mora biti 70 metara četvornih. Projekti solarnih elektrana odlični su za škole, općine... Izgradi li općina ovakvu solarnu elektranu može pokriti svoje troškove javne rasvjete i vratiti investiciju", ističe Ivan, priznajući da bez poticajne otkupne cijene električne energije od 3,83 kune/kWh cijeli projekt ne bi bio isplativ. Tu otkupnu cijenu za električnu energiju, kaže, ostvaruju vlasnici elektrana snage do 10 kW.

Lovrić se 20 godina bavio ugostiteljskim poslom koji mu više, kaže, nije išao. Ideju o solarnoj elektrani preuzeo je od susjeda, a za sve potrebne dozvole trebalo mu je godinu dana. Stečeno iskustvo Lovrić sada pak planira iskoristiti pružajući konzultantske usluge budućim investitorima i posredujući između projektanata, dobavljača opreme i instalatera, a upita je svakim danom sve više.

Solarna elektrana iz Sikirevaca tek je peta elektrana tog tipa u Hrvatskoj.

22.05.2011. 23:03:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  HCOIE
  23.05.2011. 17:39
  Korištenjem obnovljivih izvora energije utječe se na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak u objektima za život i poslovanje, te doprinosi zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih plinova, dugoročno je isplativo ulaganje za dobrobit svih nas
 2. avatar
  Zdravko Vugrinec
  24.05.2011. 11:07
  Kompletan projekat ove elektrane sa ishođenjem dozvola i ugovora o otkupu odradila je tvrtka S.I.P. Struja iz prirode d.o.o iz Zagreba ista tvrtka koja vodila projekt Sunčane elektrane Orahovica 1 snage 500KW.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh