« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ISTRAGA U TIJEKU

Na Kosovu počela iskapanja dviju mogućih masovnih grobnica

Kosovske vlasti počele su iskapanja na dvjema lokacijama na kojima bi se mogle nalaziti masovne grobnice stradalih tijekom rata na Kosovu

(Getty Images)
Više o

Kosovo

,

masovne grobnice

,

nabijene čestice

Prva se lokacija nalazi u rudniku udaljenom nekoliko kilometara od glavnoga grada Prištine."Pretpostavljamo da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci osoba srpske nacionalnosti", rekao je novinarima voditelj odjela sudske medicine kosovske vlade Arsim Gerxhaliu. "Prema prvim informacijama, tijela bi mogla biti zakopana na dubini od oko 30 metara", dodao je.

Ured srbijanskog tužitelja za ratne zločine u priopćenju je objavio kako Srbija vjeruje da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci 26 Srba ubijenih u ratu, a srbijanski mediji javili su kako iskapanja prate srbijanski dužnosnici.

Druga je lokacija 20-ak kilometara sjeverozapadno od prve, u dijelu Kosova s većinskim albanskim stanovništvom.Voditelj povjerenstva za nestale osobe pri kosovskoj vladi Pren Gjetaj rekao je kako je glavni cilj iskapanja "određivanje geološkog sastava tla", što će usmjeriti i buduće radove na toj lokaciji.

Ured srbijanskog tužitelja za ratne zločine u utorak je priopćio da je njegova suradnja po pitanju masovnih grobnica s misijom EU-a na Kosovu (EULEX) omogućila povjerenstvima za nestale prikupljanje novčanih sredstava za radove na iskapanju još dviju lokacija, a ured srbijanskog tužitelja za ratne zločine pozvao je na pokretanje istrage o još jednoj lokaciji na kojoj bi mogli biti posmrtni ostaci ubijenih kosovskih Srba.

"U sklopu istrage protiv Fatmira Limaja (nekadašnjeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), sadašnjeg kosovskog ministra prometa), ured srbijanskog tužitelja za ratne zločine doznao je za postojanje moguće grobnice u selu Klečki na Kosovu", stoji u priopćenju tog ureda.

Srbijanske vlasti također sumnjaju da je u tom selu postojao krematorij u kojem su pripadnici OVK spaljivali ubijene Srbe i nelojalne kosovske Albance. U ratu na Kosovu ubijeno je ili nestalo oko 13 tisuća ljudi, većinom kosovskih Albanaca, a još se ne zna sudbina oko 1800 osoba, od kojih 1000 kosovskih Albanaca. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 19:32:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh