« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MRŽNJA PREMA ROMIMA?

Tragediju u Bratislavi izazvala svađa među susjedima

Slovaka koji je u ponedjeljak ubio šestero članova jedne romske obitelji te nastavio pucati na ulici na to je možda potaknula svađa sa susjedima Romima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

svađa

,

tragedija

,

poslovi iz prošlosti

Ministar unutarnjih poslova Daniel Lipsic rekao je kako policija još ne zna motiv napada, ali "nema nikakvih dokaza" da je napadač bio rasno motiviran. "Njegovi postupci na ulici i pucanje na sve koji su se njome kretali neovisno o boji kože manje-više isključuju mogući rasni motiv", rekao je Lipsic novinarima.

Policija je objavila da je napadač Lubomir Harman (48), nezaposleni član kluba vojnih rezervista, koji nikada nije bio profesionalni vojnik ni policajac, a nema ni policijski dosje. Živio je sam, a susjedi su ga opisali kao mirnog i prijateljskog čovjeka koji nije bio sklon sukobima, rekao je načelnik policije Jaroslav Spisiak.

Bivši poslodavci opisali su ga kao pouzdanog, a rodbina i kolege iz kluba tvrde kako im se nije činio agresivnim ni opasnim, dodao je. No, novine tvrde drukčije. Pozivajući se na njegove susjede, dnevni list "Hospodarske Noviny" navodi da imaju dojam da on ne voli ljude neovisno o rasi. Rođak žrtava rekao je za dnevnik "Sme" da napadač nije volio Rome.

Harman je u ponedjeljak u stanu u četvrti Devinskoj Novoj Vesi ubio šest članova romske obitelji - ženu, njezine dvije kćeri i njihove partnere te 12-godišnjeg unuka. Pucnjavu je nastavio i na ulici, gdje je ubio 52-godišnju ženu koja je stajala na balkonu i ranio još 15 ljudi.

Jedna je osoba kritično, a tri su u teškom stanju, ali stabilno, rekao je Lipsic. Spisiak je rekao da je romska obitelj imala bogat društveni život. "Dolazili su i odlazili, priređivali zabave, a on im je bio susjed", dodao je. Susjedi su za "Sme" potvrdili da je obitelj bila teška i bučna. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 19:54:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh