« Muškarci
objavljeno prije 8 godina
AJOJ

Muški klimakterij - mit ili istina?

Intenzitet se razlikuje od slučaja do slučaja, no medicinski je utvrđeno da svaki muškarac prolazi kroz neki oblik tzv. adrenopauze

Ovakvo ponašanje ne pomaže, naravno ...
Ovakvo ponašanje ne pomaže, naravno ... (Shutterstock)
Više o

hormoni

,

muškarci

,

muški klimakterij

,

adrenopauza

Muškarci također prolaze kroz klimakterij, iliti klimakterim virile kako će vam to fancy reći liječnik ne želeći upotrijebiti izraz - muška menopauza.

Doduše, ova pojava kod muškaraca nema toliko izražene simptome kao kod žena, no bit će vam jasno kad vidite kolegu ili frenda koji je naglo promijenio ponašanje, način odijevanja, izbušio uho, napravio tetovažu ....

Liječnici kažu da neki muškarci u klimakterij mogu ući s 35 godina, dok on kod drugih nastupa tek u 70. godini. Intenzitet se razlikuje od slučaja do slučaja, no medicinski je utvrđeno da svaki muškarac prolazi kroz neki oblik tzv. adrenopauze.

Što se zapravo događa - muški organizam počinje stvarati manje seksualnih hormona što remeti balans ukupne hormonske slike. Zbog manjka testosterona libido pada, a pojačano se stvaraju masne naslage dok mišići postaju sve slabiji.

Liječnici savjetuju muškarcima da u klimakteriju obrate više pozornosti na zdravu prehranu te da se pojačano bave tjelesnom aktivnošću.

Moguće su i razne hormonske terapije, ali najvažniju ulogu u lakšem podnošenju novog stanja ima razumijevanje okoline, pogotovo životne partnerice.

Simptomi muškog klimakterija:

- pad libida i želje za seksom te problemi s erekcijom
- pojačan gubitak kose
- mišići se smanjuju, a trbuh povećava
- slabija otpornost na stres na radnom mjestu i loša kondicija tijekom sportskih aktivnosti
- razdražljivost, depresija, znojenje
- potreba za više sna, ali i problemi sa spavanjem

06.05.2016. 21:47:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh