« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
EH, DA...

Muškarci više smršave na dijeti

Kao da nije dovoljno što ih boli briga za kile koje nose unaokolo, kad odluče skinuti kile i odu na dijetu, ide im lakđe i bolje nego ženama

Ide im od ruke...
Ide im od ruke... (Arhiva)
Više o

dijeta

,

žene

,

mršavljenje

,

muškarci

Koliko ste u puta u životu bili na dijeti? Ako ste žena, sigurni smo da ste bili puno više puta od svog dragoga, jer muškarci u Hrvata - koja dijeta, šta je to? No, ako i nekak odluči otići na dijetu, reći će vam za mjesec dana - stara moja, ja ne vidim u čemu je problem s tim dijetama, evo ja skinuo kile bez problema...

Naime, što želimo reći - dijeta pokazuje mnogo bolje rezultate kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje. Naime, znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu kažu da ženski spolni hormon estrogen otežava ženama da izgube težinu smanjenjem kalorija, donosi The Sun.

Tijekom četverotjedne studije u kojoj su sudjelovale 42 osobe, muškarci su izgubili 16 posto svoje tjelesne težine, dok su žene izgubile čak upola manje, osam posto.

''Smatramo da je to zato što estrogen potiče skladištenje masti za plodnost jer trudnoća zahtijeva puno energije. Isto tako, čini se da muška tijela mogu održati višu stopu metabolizma čak i kada imaju manje kalorija. Ljudi se mogu obeshrabriti ako se ne čini da dijeta djeluje, ali još uvijek može imati zdravstvene koristi za žene čak i ako ne gube puno na težini'', objašnjava profesor i autor studije William Cawthorn.

Osim što su više gubili na težini, istraživanje je također pokazalo kako muškarci dijetom lakše snižavaju razinu šećera u krvi.

Cawthorn objašnjava da je jedan od glavnih razloga za to razlika u hormonima koji čine da tijela muškaraca i žena različito reagiraju na niskokalorične dijete. Kako žene stare i ulaze u menopauzu, njihova razina estrogena opada, što objašnjava zašto dijete podjednako dobro funkcioniraju kod starijih ljudi.

Profesor Cawthorn je dodao: ''Naša je studija prva koja pokazuje da te razlike uglavnom nestaju u starijoj dobi. Ovo sugerira da će žene, ako nisu uspjele izgubiti masno tkivo dijetom dok su bile mlađe, možda imati više uspjeha u starijoj dobi.''

27.04.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh