« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
COOL

Muškarci su prosječno sve viši

U zadnjih 130 godina muškarci su prosječno viši za 11 centimetara, pokazalo je novo istraživanje u 15 europskih zemalja

Bolji uvjeti života utječu na visinu
Bolji uvjeti života utječu na visinu (Arhiva)
Više o

muškarci

,

visina

,

prosječna visina

,

rast djece

Muškarci su u zadnjih gotovo stoljeće i pol u Europi postali viši za 11.5 centimetara, pokazalo je istraživanje provedeno na stotinama tisuća muškaraca u 15 europskih zemalja usporedbom podataka iz 1870. godine s onima s kraja 20. stoljeća

Vojni podaci i moderna demografska istraživanja predstavljala su temelj na kojem su došli do navedenih rezultata, a nažalost za žene postoji premalo povijesnih podataka da bi se mogao izračunati njihov napredak. 

Znanstvenici tumače ovakve rezultate boljom medicinskom skrbi i kvalitetnijom prehranom i okolinom u prve dvije godine života, tijekom kojih se postavljaju temelji za rast.

U 19. stoljeću djeca su zbog dijareje ili dišnih oboljenja imala veliku smrtnost upravo u prve dvije godine života, a preživljavanje bolesti utjecalo je na njihov rast.

Zanimljivo je da je do velikog skoka u rastu došlo u nordijskim zemljama već između dva svjetska rata, dok su zemlje južne Europe kasnije usvojile socijalne mjere i standarde nordijaca, pa je do skoka u rastu došlo tek nakon Drugog svjetskog rata. 

03.09.2013. 11:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh