Mršavite uz zašećereni zeleni čaj!
Znanstvenici tvrde da limun i šećer pojačavaju djelovanje zelenog čaja
Poznato je da konzumacija zelenog čaja ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Dobar je za kožu, kosti, imunitet, visok krvni pritisak, astmu i alergije. Također pomaže u olakšavanju stresa. Ono što ga čini toliko korisnim jesu velike količine antioksidansa.
Antioksidans katekin, koji je također sadržan u grožđu i kakau, ključan je za borbu protiv srčanih bolesti, kapi, raka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Nadalje, katekin pomaže ubrzati metabolizam i izgaranje masnoće. Razna su istraživanja u svijetu pokazala da zeleni čaj doista povoljno utječe na gubitak tjelesne težine, a poglavito masnih naslaga na trbuhu.
U jednom istraživanju objavljenom u Američkom časopisu za kliničku ishranu navodi se da su ispitanici koji su 12 tjedana svakodnevno pili čaj obogaćen sa 690 mg katekina izgubili 450% više sala na trbuhu od onih koji su pili placebo jednake kalorijske vrijednosti. Masne naslage na trbuhu teško se skidaju jer oslobađaju sastojke koji sprječavaju organizam da ih pretvori u energiju. Katekin u isto vrijeme onesposobljava te sastojke i potiče one koji pretvaraju hranu u energiju.
Najnovije istraživanje s američkog sveučilišta Purdue pokazalo je, s druge strane, da limun i šećer višestruko pojačavaju pozitivne učinke katekina. Istraživački tim predvođen Mariom Ferruzzijem otkrio je da se dodavanjem askorbinske kiseline i saharoze absorpcija tog antioksidansa u krvni tok povećava čak do tri puta.
Istraživanje je provedeno na modelu probave sa stanicama ljudskih crijeva, za koji Ferruzzi kaže da je mnogo brži i jeftiniji od testiranja na ljudima. Daljnja bi istraživanja trebala pokazati u kojoj mjeri ti sastojci doista pomažu pri absorpciji katekina. Dosadašnji su zaključci objavljeni u časopisu Međunarodna istraživanja hrane.
Novi komentar