« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
MLJAC

Mrkva - superhrana za obične ljude

Sirova mrkva rješava probavne probleme, osobito zatvor, a pomaže i u regulaciji kolesterola te prevenira bolesti srca

Mrkva je stvarno superhrana
Mrkva je stvarno superhrana (Shutterstock)
Više o

mrkva

,

beta karoten

,

superhrana

Mrkva je jedna od namirnica koju možemo pronaći na apsolutno svim stranama svijeta i u svim kuhinjama, no zapravo je cijelo vrijeme podcjenjujemo - obično je shvaćamo kao povrće za juhu, eventualno je stavljamo ponekad u kolače i torte ili je ispečemo.

Kao i sve jednostavne stvari, mrkva je zapravo senzacionalno zdrava namirnica, naročito u obliku soka koji se u stručnim krugovima smatra bazom za sve ostale cijeđene sokove i najboljim napitkom za zdravlje.

"Mrkva je odličan izvor vlakana i beta karotena, prirodnog pigmenta koji tijelo iskorištava za sintezu vitamina A", kaže nutricionistica dr. Sheela Manglani.  Makrobiotičarka i nutricionistica Shilpa Arora savjetuje svakodnevnu konzumaciju mrkve  kako biste izbjegli zatvor i poboljšali probavu.

"Sirova mrkva rješava probavne probleme, osobito zatvor.  Pomaže i u regulaciji kolesterola te prevenira bolesti srca. Bogata je kalijem koji snižava loš kolesterol i pomaže izbacivanju viška vode iz tijela".

No, u današnje doba za svaku namirnicu prvo pitamo - pomaže li pri mršavljenju? Odgovor nutricionista je potvrdan, jer mrkva je siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima koji pomažu topljenju masti. 

Evo i brojki - jedna šalica nasjeckane svježe mrkve sadrži samo 50 kalorija, što je ništa na dnevnu dozu od 1500-2000 kalorija koju tijelo treba.  

Stoga, preporuka glasi - ako želite na najzdraviji mogući način skinuti kilograme, grickajte štapiće mrkve koji će vam najbolje poslužiti kao grickalice na poslu - zasitit će vas, a pritom nećete unijeti puno kalorija.

Tek toliko da znate, ista količina kuhane mrkve ima nešto više kalorija - 54, jer se kod mrkve i krumpira kuhanjem povećava glikemijski indeks. 

Uz sve to, mrkva je puna vitamina, a osobito vitamina A koje naše tijelo uzima iz hrane i pretvara ga u retinol koji je sjajan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, infekcija te pretilosti.

Nedavno je studija pokazala da vitamin A topi masne naslage oko struka, odnosno pomaže u gubljenju abdominalne masti koja okružuje unutarnje organe i opasna jeza zdravlje. 

No, niti tu nije kraj - mrkva je bogata prehrambenim vlaknima. U jednoj porciji sirove mrkve imamo 14 posto od dnevne doze vlakana koje tijelo treba, dok u porciji kuhane mrkve imamo 18 posto dnevne doze vlakana. 

Konzumacija povrća bogatog vlaknima učinit će nas dulje sitima jer tijelu treba dulje vremena da ga probavi, a to naravno znači manje kalorije i na koncu manje kilograma.  

Stoga, naslov je očito opravdan - mrkva je superhrana i od danas je gledajte drugim očima, isplatit će vam se.

09.11.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh