« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ŠESTO ČULO

Životinje mogu predvidjeti potrese

Životinje bi mogle biti bolji seizmografi, pokazuju događaji iz prošlosti u kojima su životinje bijegom reagirale na predstojeće potrese

Slonovi
Slonovi (Shutterstock)
Više o

životinje

,

predviđanje potresa

,

potresi u svijetu

U malom talijanskom gradiću San Leopoldo životinje su 'poludjele' 6. svibnja 1976. - miševi su počeli izlaziti iz svojih rupa, mačke su nestale, svinje su postale neobično agresivne, dok se među životinjama u uzgoju proširila apatija. Nekoliko sati kasnije regiju Friuli pogodio je potres jačine 6,5 po Richteru u kojem je poginulo gotovo 1000 ljudi, a 40 sela u potpunosti je uništeno.

Prve naznake o seizmografskim sposobnostima životinja pojavile su se već u antici. Godine 373 pr. Kr. grad Helike je nakon potresa progutalo more. Navodno su pet dana prije katastrofe štakori, zmije i kukci napustili grad. Također, Rimljani su svoje skupove održavali na otvorenom prostoru kad bi primijetili neobično ponašanje životinja.

>>Najstrašniji potresi u svijetu tijekom posljednjih sto godina

Znanost je dugo ignorirala priče o povezanosti životinja s potresima. Fizičar  Helmut Tributsch, koji potječe iz regije Friuli, među prvima je počeo istraživati ulogu životinja u predviđanju potresa. Isključio je mogućnost da životinje imaju 'šesto čulo' i pokušao pronaći objašnjenje u skladu sa zakonima fizike. Zaključio je da bijeg životinja nekoliko sati prije potresa izaziva električni napon u tlu i u zraku, a poznato je da su mnoge životinje osjetljive na električna polja.

Kasnija istraživanja su pokazala da životinje upozorenje dobivaju iz zraka - sitne čestice koje nastaju prilikom trenja slojeva stijena uoči potresa pod određenim geološkim i klimatskim uvjetima dospijevaju u atmosferu. Udisajem tih čestica kod životinja se navodno javlja panika. 

>>Mogu li žabe upozoriti čovjeka na potrese?

Kinezi već godinama rade na sustavu predviđanja potresa temeljenom na ponašanju životinja. Godine 1975. u gradu Haicheng stanovnici su neobična zapažanja prijavljivali kriznom stožeru za potrese. Kada se u kratkom razdoblju pojavio velik broj prijava, krizni stožer je odlučio evakuirati svih 90.000 ljudi. Dva dana nakon uzbude, potres je uništio 90% kuća. Unatoč uspjehu, kineski model predviđanja potresa još uvijek nije u potpunosti zaživio.

08.09.2010. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.09.2010. 08:59
    smiješno, zar ne bi znanost mogla isto predvidjeti potres da su u pitanju neke mjerljive čestice koje životinje udišu? glupost... i naravno da je znanost ignorirala činjenicu da životinje mogu osjetiti i predvidjeti potres, znanstvenici ignoriraju sve što bi moglo ugroziti njihov kruto materijalistički pogled na svijet... a materija je ionako energija na kvantumskoj razini :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh