« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
SAVJETI :)

Možemo li ubrzati metabolizam?

Metabolizam svakog pojedinca ovisi o nekoliko faktora među kojima su tjelesna masa i masa mišića.

Što sve treba napraviti
Što sve treba napraviti (Pixabay)
Više o

metabolizam

,

ubrzavanje metabolizma

Postoje mitovi koji tvrde da će ga kava ili podizanje utega ubrzati ili onaj da se metabolizam nakon četrdesete godine usporava. Postoje mnogi pripravci izmišljeni upravo s ciljem ubrzavanja metabolizma, no ni s njima ne možemo uvijek znati na čemu smo. Dakle, kako znati kome možemo vjerovati?

U ovom članku pročitat ćete najvažnije činjenice o metabolizmu koje će vam pomoći u toj odluci.

Metabolizam je tjelesni proces pretvorbe hrane u energiju. Tijelo iz hrane uzima kalorije i pomoću kisika oslobađa energiju koja nam je potrebna da bismo normalno funkcionirali.
Što je naš metabolizam brži, time više kalorija trošimo prilikom mirovanja. Zato, ako želimo smršaviti, moramo ubrzati metabolizam. No brži metabolizam znači i više energije, zdraviju kožu i bolje raspoloženje.

Je li moguće ubrzati metabolizam? Odgovor na to pitanje je da - a način na koji to postižemo je vježbanje.

Vježbanje

Kako bismo ubrzali metabolizam, potrebna je kombinacija aerobnih i anaerobnih vježbi. Vjeruje se da je za mršavljenje najbolji trening snage - podizanje utega. Zašto? Zato što se time stimuliraju mišići, a što je veća mišićna masa, time metabolizam brže radi kako bi ih održavao operativnima. Međutim, to ne znači da aerobne vježbe nisu efektivne - upravo zato najkorisnija je kombinacija jednih i drugih.

Prilikom aerobnih vježbi, trebali bismo postići između 120 i 140 otkucaja srca u minuti i taj tempo održavati 20 do 35 minuta. Sve iznad 145 otkucaja u minuti je previše. Dva puta tjedno u vježbanje bismo trebali ukomponirati dizanje utega. Utezi bi trebali biti taman toliko teški da vježbu uspijemo odraditi do kraja.

Prehrana
Ključna je prehrana proteinima (i ne samo nakon treninga) jer aminokiseline služe u izgradnji mišića.
Nemojte zaboraviti piti vodu i dakako, normalno jesti. Doručak je obavezan oko 30 minuta nakon buđenja, a ako ga preskočimo, za tijelo to postane stresno, zbog čega hormoni počnu poticati zalihu masti na taloženje - za svaki slučaj, jer „tko zna kad ćemo sljedeći puta nešto pojesti".

Spavanje
(Ne)zdravi san također utječe na metabolizam. Ako premalo spavamo luči se previše hormona stresa, a onda se događa on što smo već ranije opisali. To je razlog zašto unatoč vježbanju ne vidimo napredak. Osim toga, manjak sna povećava razine šećera u krvi zbog čega često osjećamo glad.

Svatko od nas ima drugačiji metabolizam
Metabolizam svakog pojedinca ovisi o nekoliko faktora među kojima su tjelesna masa i masa mišića. Tu su i faktori poput naše starosti, spola i općeg zdravstvenog stanja.
Što više vremena provodimo sjedeći, metabolizam je sporiji. Ključ svega je kretanje.

Piše: Andrea Holi
28.04.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh