« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
OSVRT

Motivi situacija u opusu Renate Facan Kušec

Često slikarica gradi kompozicije s delikatnim, odmjerenim motivima koji izviru iz trenutka, susreta, pogleda, dodira, osjećaja

Renata Facan Kušec
Renata Facan Kušec (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Renata Facan Kušec

Istaknuta akademska slikarica Renata Facan Kušec, suvremena hrvatska likovna umjetnica, autorica je zapaženog kompleksnog opusa, niza izvrsnih ciklusa u ulju i akrilu s različitim motivima.

Često slikarica gradi kompozicije s delikatnim, odmjerenim motivima koji izviru iz trenutka, susreta, pogleda, dodira, osjećaja.

Ponajprije ciklus s motivima asocijacija obilježen je karakterističnom atmosferom, uz prigušeno svjetlo, u okružju tišine događajaju se one male stvari u živou iz kojih izrastaju mnoge veće i važnije pojave u budućnosti.

To kratko trajanje određenog događaja, dok muškarac na terasi promatra vrt i misli o sutrašnjem danu, u potpunom muku ili dodir dvoje ljubavnika, bez riječi, samo zagrljaj, krajobrazi u zimi, hladno je, gastronomska delicija s rakovima, , kutija u krilu koja krije svemoguće tajne i dobro je dok je nijema i zaključana, cvijeće u vazi.

Vrlo odmjereno, profinjeno slikarstvo, uz fini kolor i naglašene emotivne elemente koji daju poseban ton slikma i ciklusu.

Raznolike teme ugrađene u jedinstveni ciklus trenutka, situacija, u životu, u povijesti, oživljen kroz sjećanjuslikarice Renate Facan Kušec.

Piše: Miroslav Pelikan
28.07.2024. 10:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh