« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
OSVRT

Ciklus fantastike Vlade Tuđe

Naravno da je i ovaj motiv misterioznog oblika omogućio slikara da se poigra kolorom, dajući svakoj slici poseban, sasvim specifičan pečat, izuzetni karakter

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Slikar Vlado Tuđa, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor impresivnog opusa, izlagač u mnogim svjetskim galerijama, tretirao je niz motiva, tema u proteklom razdoblju, od kojih za ovu prigodu ističemo ciklus fantastike.

Tuđa je kreirao posve neobičan svijet, svijet čudesnih fantastičnih oblika, posve nesvakidašnji, tajanstven, iz dalekog svemira, ni životinja ni čovjek ni plod ni biljka, jedinstveni osebujni organizam nepoznatog porijekla.

Naravno da je i ovaj motiv misterioznog oblika omogućio slikara da se poigra kolorom, dajući svakoj slici poseban, sasvim specifičan pečat, izuzetni karakter.

Oni su najčešće ovalni, vijugavi, neprepoznatljivi.

Fantastični oblici defilirijaju ispred nas sa svojom neobičnošću, ponikavši u dalekom i neshvaćajućem svijetu, donoseći nepoznati govor, čudne zvukove i iznenađujuće oblike.

Na temelju tragova boja možemo zaključiti kako je slikar stvorio svijet novih i nepoznatih oblika, novih bića, oni su živi i skloni komunikaciji s nama.

Svijet fantastičnih oblika Vlade Tuđe u oblacima i mrljama boja živi svoje skrivene živote, upozoravajući nas, neprestano.

Sjajna, razigrana i nadahnuta koloristička igra slikara Vlade Tuđe u kreiranju stvarno nestvarnog svijeta.

Piše: Miroslav Pelikan
27.07.2024. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh