« Kultura
objavljeno prije 2 sata i 39 minuta
OSVRT

Lica krajobraza Vladimira Vrljića Ankina

Već neko vrijeme Vrljić predano radi na kompleksnom ciklusu Paleta planeta, u ulju na platnu, različitih formata, svi su motivi naslikani vehementno s gustim nanosima boje

Vladimir Vrljić Ankin
Vladimir Vrljić Ankin (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Vladimir Vrljić Ankin

Slikar Vladimir Vrljić Ankin, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, autor respektabilnog opusa u ulju i akrilu na platnu, kreator specifičnog i osebujnog rukopisa, kontinuirano i danas radi u svom atelijeru u središti Zagreba, okružen gustim automobilskim prometom, vrevom prolaznika, fokusiran na nedoljivi motiv krajobraza.

Već neko vrijeme Vrljić predano radi na kompleksnom ciklusu Paleta planeta, u ulju na platnu, različitih formata, svi su motivi naslikani vehementno s gustim nanosima boje.

Riječ je o nizu motiva krajobraza, stvarnih i nestvarnih, sačuvane prirode ali i prirode u metamorfozama, kada svijet počinje izgledati drugačije.

Pastozni nanosi boja na svim slikama ovoga izazovnog i serioznog ciklusa pobuđuju na platnu snažan dojam, natura doista živi i diše na ovim slikama.

Zabilježiti svijet kakav je bio, kakav je sada i kakav će biti, u središtu je pozornosti slikara Vladimira Vrljića Ankina. Tu su naravno i brojna, slojevita i živahna sjećanja na prirodni okoliš ali i razmišljanja o kontroverznoj budućnosti.

Vrljić slika vrlo emotivno, iskreno, portretirajući pojedine fragmente našega svijeta, ukazujući i na privlačnost i ljepotu ali i na izrazitu opasnost gubitka ovakovog prirodnog okruženja jer tko zna koliko dugo ovakav svijet može trajati?

Vrljić slika studiozno, nadahnuto, s puno volje i želje, stvarajući niz slika na kojima živi priroda i svi njezini aspekti suživota čovjeka s njom.

Izvanredan ciklusa ulja razigranog kolora s vječnim motivima prirode Vladimira Vrljića Ankina, duboko proživljen.

Piše: Miroslav Pelikan
29.07.2024. 09:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh