« Život
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
STVARNO?

Morate li stalno imati neku glazbu u uhu?

Ako u autu uvijek morate slušati glazbu, a isto vrijedi i kad ste pod tušem ili kad kuhate večeru - shvatili ste bit...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

glazba

,

pozadinska buka

Ako spadate u one koji apsolutno stalno morate imati neku pozadinsku buku, bio to televizor koji nešto brblja ili neku omiljenu glazbu ili radio, zapravo postoji dublji poriv zašto stalno moramo imati pozadinsku buku.

"Pozadinska buka može se koristiti u pokušaju da se odvrati pozornost ili izbjegnu neugodne emocije i misli", rekla je Jenna Carl, klinička psihologinja i glavna medicinska službenica u Big Healthu, digitalnoj terapeutskoj tvrtki koja pruža pomoć kod nesanice i tjeskobe, piše HuffPost.

Uglavnom, pozadinska buka služi kao distrakcija. "U biti, punimo svoj kapacitet pažnje do maksimuma drugim podražajima u pokušaju da nam ne preostane resursa za stvari koje pokušavamo izbjeći", objasnila je Julia Karlstedt, savjetnica koja se specijalizirala za anksioznost i perfekcionizam.

S obzirom na način na koji ova vještina funkcionira, morate to činiti kontinuirano da biste se osjećali dobro, nastavila je. "Onog trenutka kada distrakcija prestane, neugodne emocije i misli obično se ponovno jave punom snagom", rekla je Karlstedt.

U kojem je trenutku pozadinska buka kao vještina suočavanja nezdrava?

Do neke mjere, puštanje pozadinske buke savršeno je dobar način da upravljate svojim emocijama. Primjerice, ako se osjećate preopterećeno ili depresivno na poslu, možda se nećete osjećati ugodno dok plačete zbog toga i možda će vam trebati nešto što će vam odvratiti pozornost.

No, postoji jedna kvaka! Naime, ne želite izbjegavati svoje emocije u potpunosti ili zauvijek. "Želite naći vremena da se kasnije vratite svojim mislima kako biste ih procijenili i osjetili što točno izazivaju u vama", rekla je.

Zašto? Nažalost, izbjegavanje može pogoršati vašu nevolju. "Ako se nađete u situaciji da uvijek odvraćate pažnju od neugodnih misli ili ih izbjegavate, to može pojačati tjeskobu koja stoji iza tih misli", rekla je Carl. U osnovi, niste u stanju riješiti tjeskobu; samo ju uvijek iznova gurate pod tepih. Iako je to svakako razumljivo, nije od najveće pomoći.

U konačnici, svjesnost je ovdje ključna. "Odvlačenje pažnje treba koristiti s namjerom", rekla je Carl te dodala: "Dobro je obuzdati ruminativno razmišljanje i zabrinutost, ali također želite priznati postoje li negativne emocije u pozadini i riješiti ih zdravim putevima".

Stoga se zapitajte: Snalazim li se i na druge (učinkovite) načine? To bi moglo izgledati kao razgovor s terapeutom ili prijateljem, izvođenje vježbe u kojoj uživate, pravljenje malih koraka, vođenje dnevnika, izbjegavanje kofeina ili duboko disanje. Ako niste, možda će vam pomoći dodati nekoliko tih stvari u svoj svakodnevni život.

Karlstedt je potakla da se to čini bez osude ili srama. "Nijedna strategija suočavanja nije sama po sebi 'dobra' ili 'loša'", rekla je te dodala: "Čak i distrakcija može imati vrijeme i mjesto kada je korisna".

Umjesto toga, više se usredotočite na "izvedivost" vještine. "Ako vam je neki način suočavanja počeo smetati da živite život kakav želite, onda je možda postao neprilagodljiv i 'neizvediv'", rekla je.

Kako možete osjetiti te teške emocije na način da se osjećate sigurno?

Kada su emocije i tjeskoba posebno intenzivne, logično je da ne želimo razmišljati o njima.

Tako su ovi stručnjaci podijelili neke alate specifične za terapiju koji vam mogu pomoći da se nosite sa svojim brigama ili tugom - bez dodavanja previše dodatnog stresa u vaš život.

Kognitivno restrukturiranje - ova tehnika uključuje izazivanje vaših misli. "Ova vještina vam omogućuje da identificirate misao, shvatite kako se zbog nje osjećate i ponašate i shvatite je li misao korisna ili nije od pomoći", objasnila je. Primjerice, ako vas socijalna anksioznost sprječava da provodite vrijeme s prijateljima, to vjerojatno nije posebno korisno.

Izloženost brizi - ova vještina se odnosi na sočavanje sa strahom. "Ako vam vaše misli zadaju brige, dopustite si zamisliti najgori mogući scenarij", rekla je. "Ponavljanjem da pomoću ovih tehnika možete otkriti da se vaša anksioznost smanjuje ili nestaje", dodala je. Ako ova opcija čini da se osjećate tjeskobno, to je u redu. Možete to učiniti s terapeutom ili prijateljem, nakon toga pripremite drugu vještinu suočavanja, prvo isprobajte sa situacijama koje izazivaju manje tjeskobe ili odaberite sasvim drugi alat.

Posvećenost trenutku - ovaj alat možete koristiti i uz pozadinsku glazbu ako vam je tako lakše. "Ako primijetite da se u vas uvlači misao ili emocija koja je neugodna, samo je imenujte", predložila je Karlstedt. Primjerice, "primjećujem da sam zabrinut zbog svađe koju sam imao sa svojim prijateljem".

Ostale aktivnosti svjesnosti uključuju duboko disanje, metodu 5-4-3-2-1 (navedite pet stvari koje možete vidjeti, četiri stvari koje možete dodirnuti, tri stvari koje možete čuti, dvije stvari koje možete namirisati i jednu stvar koju možete okusiti), pletenje i bojanje.

Puštanje pozadinske buke - bilo da se radi o glazbi, podcastu, tihom jazzu, TV emisiji, bilo čemu - primamljivo je, sigurno. I nemojte krivo shvatiti: ponekad može biti od pomoći. Ali ako primijetite da poriv dolazi iz želje da pobjegnete od svojih emocija i misli, možda je vrijeme da uvedete i druge vještine suočavanja.

10.11.2022. 20:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh