« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Pređene granice

Mogu li LSD i ecstasy imati pozitivan učinak na zdravlje?

Sve je veći broj ljudi koji uzimaju psihodelične droge kako bi im pomogle da se lakše nose različitim bolestima

Učinak LSD-a i ecstasyja na zdravlje
Učinak LSD-a i ecstasyja na zdravlje (Corbis)
Više o

LSD

,

ecstasy

,

pozitvni efekti

,

učinak na zdravlje

Naime, navodno su takve supstance učinkovite kod problema poput čestih migrena, napadaja panike ili anoreksije. Među one koji se nadaju da bi se mogle ozakoniti za medicinsku primjenu spada i 35-godišnja Britanka Anna Jones, inače profesorica na fakultetu koja uzima LSD jednom ili dvaput godišnje. Boji se kako bi joj se bez tih povremenih doza mogla vratiti ovisnost o alkoholu, koje se uspiješno riješila prije 14 godina, baš uz njihovu pomoć.

Tvrdi kako joj je LSD promijenio život. ˝Za mene je to bio katalizator promjena. Odrekla sam se ovisnosti o alkoholu i cigaretama. Kao studentica konzumirala sam 2, 3 boce vina triput tjedno. No LSD mi je pomogao da se više ne osjećam usamljeno i odbačeno. Pomogao mi je da se vidim na jedan drugačiji način i podignem si samopouzdanje.  Nisam takla alkohol i cigarete od kada sam ga prvi puta uzela 1995. i vrlo sam sretna˝, objašnjava Anna.

Istraživanja o pozitivnim efektima ove droge počela su još 1950-tih. Ponekad se upotrebljavala kao pomoć pri liječenju depresije i ovisnosti. No strah koji je izazvalo njeno širenje i vjerovanje da može uzrokovati shizofreniju doveli su do zabrane tijekom 1970-tih.

Ipak, znanost polako ponovo počinje proučavati moguće pozitivne učinke, koje ova droga može imati na zdravlje. Psihijatar John Halpern sa Sveučilišta Harvard, otkrio je da su skoro svi od 53 pacijenata koji su patili od kroničnih glavobolja, a ilegalno uzimali LSD, imali koristi u smislu olakšanja bolova. On i njegov tim počeli su proučavati može li nepsihodelična verzija LSD-a poznata kao BOL pomoći ublažavanju takvih stanja.

U Britaniji je znanstvenica Amanda Feilding također došla do sličnih rezultata. ˝LSD je potencijalno korisna supstanca za ljudsku psihu˝, objašnjava, a na nju se nadovezuje i švicarski stručnjak dr. Peter Gasser koji je provodio psihoterapiju ovom drogom. ˝Ako koristite LSD umjereno, nije opasniji od bilo kojeg drugog lijeka ili terapije˝ dodaje dr. Gasser.

˝Niti jedan lijek nije potpuno siguran˝, objašnjava profesor Colin Blakemore, bivši zamjenik ravnatelja Medicinskog centra za istraživanje u SAD-u. ˝No sada imamo razvijene i međunarodno prihvaćene metode stvaranja ravnoteže između koristi i štete među novim lijekovima. Ako postoje dokazi o korisnosti supstanci koje nisu regularni lijek, ili su čak ilegalne, važno je da se temeljito testiraju kako bi njihovi  pozitivni efekti  bili iskoristivi.˝

25.10.2009. 16:27:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    25.10.2009. 20:45
    Naravno da mogu - zato su i zabranjene...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh