« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
UBLAŽAVANJE EFEKATA

Mogu li kitove fekalije spasiti svijet?

Ne u postupnosti, no kada se oceanski div poznat i kao kit ulješura olakša nakon večere, iz atmosfere nestaju velike količine ugljika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

kitovi

,

ugljični dioksid

,

ulješura

,

Ana Maria Ricov

To pomaže ublažavanju efekata štetnih stakleničkih plinova koji su povezani s globalnim zagrijavanjem. ˝Da je populacija ulješura na svojem povijesnom nivou, tj. da nije bilo izlova, do sada bi svake godine iz atmosfere bilo uklonjeno 2 milijuna tona ugljika˝, objašnjava Trisha Lavery, autorica studije.

Oko 12,000 ulješura, koliko se procjenjuje da nastanjuju vode Antartike, također oslobađa ugljik prilikom izdisanja ugljičnog dioksida. Unatoč tome, kitovi, i neki drugi morski sisavci, spadaju među životinje koje su vrlo korisne za okoliš. Naime, njihovi nusprodukti služe kao prirodno gnojivo za morske biljke koje tijekom svojeg rasta upijaju ugljik iz oceana.

>> Plavetni kitovi iz nepoznatog razloga snižavaju ton

I dok su ovo dobre vijesti, loše su da se populacija kitova smanjuje. ˝Većina kitova trenutno su razini od 1 do 10 posto njihove povijesne populacije, stoga su u prošlosti kitovi igrali važnu ulogu u smanjivanju količine štetnih plinova. Moramo zaštiti ove životinje kako bi smo održali zdrav i funkcionalan ekosustav mora i oceana˝, dodaje Lavery.

17.06.2010. 13:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    17.06.2010. 17:42
    ljudi ne kuže da sve u prirodi postoji s nekim razlogom..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh