« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
NOVOSTI

Moby Dick otvorio Svjetski festival kazališta

19. Festival svjetskog kazališta otvara talijanska skupina Teatro dei Venti koja večeras, s početkom u 20 sati izvodi ulični spektakl "Moby Dick"

Moby Dick pred HNK
Moby Dick pred HNK (Arhiva)
Više o

predstave

,

Svjetski festival kazališta

,

Moby Dick

Koncepciju i režiju produkcije modenskoga Teatra dei Venti potpisuje Stefano Tè, a predstava „Moby Dick" prikazuje kapetana Ahaba, njegov brod i njegovo opsesivno traganje za Bijelim kitom, kojega dovodi na ulicu, zajedno 20 umjetnika, uključujući glumce, glazbenike, akrobate i tehničare.

- Tom uličnom izvedbom Teatro dei Venti nastavlja svoje dugogodišnje umjetničko istraživanje u urbanim sredinama, koje je povezano s temom klasičnoga djela svjetske književnosti. Epsko okruženje romana Hermanna Melvillea susreće se s arhaičnim zvukom tradicionalnih bačvi pokrajine Macerate, u djelu koje miješa filozofska razmišljanja o nepoznatome, jezike s istoka i zapada, upotrebljavajući goleme kazališne strojeve u prostoru koje nalikuje velikom brodogradilištu, ističu organizatori festivala.

Gostovanje ostvareno uz potporu Regije Emilia-Romagna, u suradnji s ATER Fondazione iz Modene, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

U nastavku festivala, 25. rujna, u zagrebačkom HNK-u Nezavisno kazalište Gent izvest će predstavu "Obitelj" Mila Raua.

- Predstava je rađena po tragičnom događaju iz Calaisa 2007. kad je cijela jedna obitelj počinila samoubojstvo, a igrat će ju glumački par kojima će se na sceni prvi put pridružiti njihove dvije kćeri tinejdžerke, najavljuju organizatori.

Rujanski dio festivala zatvorit će kazalište iz Novosibirska, koje će odigrati Čehovljevu dramu "Tri sestre", koristeći kombinaciju jezika za gluhonijeme.

Nazvavši tu predstavu najvećom senzacijom Festivala svjetskog kazališta, Ivica Buljan kazao je da se raspon predstava toga festivala kreće "od duboko intimnog do uličnog spektakla".

U listopadu će jedan od "najintrigantnijih francuskih umjetnika današnjice" pisac, redatelj i izvođač Mohamed El Khatib prvi put gostovati u Hrvatskoj s predstavom C'est la vie:

- Bit će to izrazito emotivan „vodič" kroz delikatnu priču u kojoj se dvoje glumaca suočava sa stvarnim gubitkom vlastite djece. Nemoguća bol roditelja kojoj glumci odnosno stvarne osobe pristupaju s vremenske distance, iznenađujući je i umjetnički svjež način koji izaziva izrazite emocije kod publike, istaknuli su organizatori Festivala svjetskog kazališta.

13.09.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh