« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MOĆ GLASA

Mobitele bismo uskoro mogli puniti govorom

Zahvaljujući novoj tehnologiji koju su osmislili korejski znantsvenici u budućnosti bismo elektroničke naprave i sustave mogli napajati uz pomoć zvučnih valova

Mobitele bismo uskoro mogli puniti govorom
Mobitele bismo uskoro mogli puniti govorom (Shutterstock)
Više o

energija

,

mobiteli

,

glas

,

ovlaživač kože

,

europsko prvenstvo mažoretkinja

Brbljavi tinejdžeri bi, ako je vjerovati korejskim znanstvenicima, uskoro mogli postati novi izvor obnovljive energije. Zvuči pomalo čudno, ali to ne znači da je i nemoguće. Naime, stručnjaci su uspjeli iz glavnog sastojka kalamin losiona izraditi materijal koji zvučne valove pretvara u elektricitet. Potencijal ovoga otkrića je ogroman - uskoro bi se mobiteli mogli puniti razgovorom, a gradska električna mreža napajati bukom tijekom prometne gužve i tijekom špice. Zvučnici električne signale pretvaraju u zvuk - ovdje se radio o obrnutom procesu - pretvaranju zvuka u električnu energiju, preciziraju Young Jun Park i Sang-Woo Kim, autori nedavno objavljenog članka u časopisu Napredni materijali (Advanced Materials). Prikupljanje energije iz telefonskih razgovora i gradske buke temelji se na takozvanim pizoelektričnim materijalima koji ovu mehaničku energiju pretvaraju u elektricitet.  U te materijale spadaju kvarc, šećer od trske pa čak i osušena kost.

>> Od 2011. svi mobiteli u Europi imat će isti punjač

Desetljećima su znanstvenici električnom energijom 'bombardirali' pizoelektrične materijale za potrebe raznih senzora, elektroničkih naprava, zvučnika i tako dalje. Ali priča se sad okrenula - na pomolu su naprave koje rade upravo suprotno. Iako većina njih još neće biti komercijalno dostupna širokim masama potrošača, pitanje je vremena kad će se i to dogoditi. Zamislite naprave koje stvaraju energiju zahvaljujući hodanju, trčanju ili u ovom slučaju razgovaranju. Američka vojska je, na primjer, otišla toliko daleko da razmišlja o parcijalnom napajanju određenih sustava u vojnim vozilima uz pomoć udara neprijateljskih metaka. No vratimo se na ono što planiraju korejski stručnjaci - iskorištavanje zvuka.

>> Savjeti za dugovječnost baterija laptopa i mobitela

Uz pomoć cink oksida, spomenuti su znanstvenici s kolegama stvorili maleno polje od nano-žica smještenih između dvoje elektrode. Nakon izlaganja tog polja zvučnim valovima jačine 100 decibela (normalan ljudski govor je otprilike oko 60-70 decibela) došlo je do stvaranja malene količine električne energije; oko 50 milivolta. Prosječni mobilni telefon zahtijeva nekoliko volta kako bi radio, a to je pak nešto više struje od onoga koliko ova nova tehnologija može stvoriti. Korejski stručnjaci priznaju da 50 milivolta nije puno, ali dokazuje da koncept djeluje. Očekuju da će s vremenom uspjeti povećati količinu energije dobivene uz pomoć zvučnih valova. Dotada ćemo se oslanjati na klasične punjače.

14.09.2010. 19:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh