« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MYTHBUSTERS

Mitovi o spavanju koje treba zaboraviti

Neke stvari jednostavno smo prihvatili zdravo za gotovo jer su svi o tome govorili, a nikad se nismo potrudili provjeriti njihovu istinitost

Osam sati sna nije svima potrebno
Osam sati sna nije svima potrebno (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

mitovi

,

nadoknađivanje sna

Spavanje nam oduzima preveliki dio života da bi ga shvaćali olako, stoga, evo nekoliko mitova koje treba razbiti i zaboraviti. Prvo, san se baš i ne može nadoknaditi, barem ne onako kako to obično mislimo.

Ako ste jednu noć loše spavali i bacili ste se popodne na kauč "ubit' oko", nadoknadit ćete to što ste propustili. Ali, ako preko tjedna spavate premalo i nadate se to sve nadoknaditi preko vikenda - neće ići. Štoviše, dužim ostajanjem u krevetu tijekom vikenda poremetit ćete ritam spavanja i opet ćete se vratiti u začarani krug.

Kad se probudite usred noći, bolje se ustati i prošetati po kući, pročitati nešto i vratiti se natrag u krevet nakon desetak - petnaestak minuta nego ostati u krevetu i pokušati dalje zaspati.

Koliko vam je sna potrebno? Teško je reći jer je to individualno, mijenja se s godinama i ponekad zavisi i o godišnjem dobu. Stoga, preporuke o osam sati sna uzmite s rezervom, kad se probudite i osjećate se odmorno, pogledajte koliko ste spavali i to je broj sati koji vam trenutno treba.

Hrkanje nije normalno, može biti znak problema s disanjem koji loše utječu na srce, stoga, riješite taj problem. 

Za kraj, savjet o vožnji i spavanju - kad osjetite pospanost, stanite, odmorite se malo i tek tada krenite dalje. Otvaranje prozora i pojačavanje muzike neće napraviti ništa, jer pospani mozak polako gasi jednu po jednu funkciju. Kako je prvi na redu centar za odlučivanje, ne igrajte se životom ...

16.03.2014. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh