« Život
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NEŽELJENI GOSTI

Mitovi o komarcima

Jedite češnjak i otjerat ćete komarce? Ne baš, prije ćete otjerati vampire i prekinuti loš spoj

Komarac
Komarac (Deviantart)
Više o

zaštita

,

informacije

,

komarci

Ljeto je već na vrhuncu, a ako vas u to nisu uvjerile vrućine, sigurno je to učinilo zujanje komaraca. Koje, naravno, dolazi s nuspojavama. Oko komaraca je relativno mnogo mitova - što ih odbija, kako liječiti ubode i slično. Ipak, neke stvari su činjenične - oni mogu biti opasni i prenositi nezgodne bolesti poput malarije i encefalitisa. Što još valja znati o ovim neželjenim gostima?

Sredstvo za pranje posuđa s limunom i vodica za usta odvijaju komarce. Netočno. Nažalost, ovaj se mit prošitio internetom, ali ga vrlo brzo pobio Laboratorij za medicinsku entomologiju s Floride sa Sveučilišta Florida. Ova kućna sredstva, dakle, neće pomoći u ratu s komarcima. Bolje je koristiti klasične repelente koji sadrže sastojak DEET.

Ultrazvučne naprave tjeraju komarce. Netočno. Prema analizi Odsjeka za entomologiju s Purduea, ultrazvučne spravice neće vas spasiti od komaraca. Postoje sprave koje ubijaju komarce strujom, ali nažalost one ubijaju i korisne insekte koji jedu komarce.

Uzimajte vitamin B i komarci će vas ostaviti na miru. Moguće. Kako piše Mayo Clinic, vitamin B mijenja miris osobe zbog čega zaista može postati manje privlačna komarcima.

Jedite češnjak. Netočno. To će vas spasiti samo od vampira i loših spojeva :-).

Napravite sklonište za šišmiše ili laste. Fikcija. Iako se obje vrste hrane insektima, nema teorije da pojedu baš sve komarce koji vam prijete da biste uočili razliku kad sljedeći put budete roštiljali u vrtu ili na vikendici.

Biljni enzimi ublažuju iritaciju na mjestu uboda. Točno. Kako piše Mayo Clinic, miješanje žlice vode s žlicom prirodnih biljnih enzima (npr. papain) koji se koriste za mekšanje mesa stvorit će pastu koju možete nanijeti na mjesto uboda. Nije loša ideja staviti i ledeni oblog. Dobri su i hidrokortizonska krema i kalaminski losion.

Komarci ugibaju nakon hranjenja. Čista fikcija. Ženka komarca je ta koja ubada i koja se hrani krvlju i ona će to činiti iznova i iznova dok je živa. Ipak, ženka će uginuti ako ne popije prvu krv koja joj je potrebna za lijeganje jaja.

Komarci prenose HIV. Netočno. Prema informacijama koje su dostupne u Centru za nadzor bolesti pri Sveučilištu Rutgers, ali i drugim institucijama, komarci ne mogu prenositi HIV s čovjeka na čovjeka. Ipak, prenose virus zapadnog Nila i druge opasne bolesti.

19.07.2011. 12:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vesele
    12.06.2014. 08:24
    ja sam toliko alergična na komarce da ih ne volim ni na monitoru vidjeti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh