« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
POVRATAK KUĆI

Atlantis napustio ISS posljednji put

Atlantis se na Zemlju vraća u četvrtak i njegovim će slijetanjem završiti tridesetogodišnji program raketoplana, jer SAD nema zamjenske svemirske brodove

Više o

NASA

,

Sojuz

,

space shuttle Atlantis

Space shuttle Atlantis danas se posljednji put u svojoj dugogodišnoj karijeri odvojio od ISS-a, odnosno Međunarodne svemirske postaje, javila je NASA.

Zapovjednik Atlantisa Chris Ferguson i pilot Doug Hurley odvojili su raketoplan od ISS-a u utorak prijepodne, dok su bili 400 km iznad Tihoga oceana, prenosi Hina.

"Velika vam hvala što ste nas ugostili", rekao je Ferguson posadi ISS-a. "Bilo nam je veliko zadovoljstvo".

"Nedostajat ćete nam, dečki", odgovorio je inženjer na postaji Ron Graran. "Vidimo se na Zemlji".

Kontrolori leta u kontrolnome centru NASA-e sjedili su u tišini dok se posljednji shuttle odvajao od postaje, projekta vrijednog stotinu milijarda dolara. U projektu je sudjelovalo 16 zemalja, a sagrađen je i servisiran u 37 od 135 letova NASA-ina projekta space shuttlea.

Ferguson i njegova posada proveli su devet dana na ISS-u i dostavili onamo pet tona hrane, odjeće, opreme i pribora za znanstvene pokuse, dovoljno da se premosti potencijalna pauza od godinu dana do iduće dostave.

Atlantis se na Zemlju vraća u četvrtak i njegovim će slijetanjem završiti tridesetogodišnji program raketoplana, jer SAD nema zamjenske svemirske brodove. Ubuduće će američki astronauti za prijevoz do ISS-a ovisiti o ruskim Sojuzima.

19.07.2011. 15:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh