« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ISTINA

Mitovi o ćelavosti koje trebate zaboraviti

Industrija lijekova protiv ćelavosti godišnje okrene oko milijardu dolara na muškarcima koji žele i dalje imati kosu na glavi

Što nam sve prodaju pod istinu o ćelavosti?
Što nam sve prodaju pod istinu o ćelavosti? (Arhiva)
Više o

ćelavost

,

lijek za ćelavost

,

lijek protiv ćelavosti

,

presađivanje kose

,

propecia

,

Rogaine

,

minoxidil

,

estetska operacija

Ćelavost je jedna od onih stvari koju se svi srame priznati. Jutra se provode proučavajući bujnost grive na glavi mužjaka, psovke lete, pitanja poput "zašto mi rastu dlake iz nosa i ušiju a ove na glavi bježe" i slična roje se glavom, a neki izmišljaju inventivne frizure.

Paniku uzrokovanu smanjenjem broja dlaka na glavi uspješno koriste farmaceuti, koji godišnje obrnu preko milijardu dolara na raznoraznim tonicima i ostalim čudotvornim vodicama nakon kojih ćete, u najkraćem roku, opet postati alfa mužjak bujne kose.

Finu hrpicu zarade i plastični kirurzi, koji više ne sade vinograde po glavama nesretnih ćelavaca, nego su tehniku usavršili pa to već može izgledati čisto pristojno. Došlo je do toga da Rooney ponosno stavlja na Twitter svoje svježe presađene dlačice ...

Naravno, u cijeloj priči postoji hrpa mitova, pa su se kolege s portala ModernMan odlučili poigrati Mythbustersa i raskrinkati one koji nisu točni, a koštaju vas brdo love i živaca:

Mit #1: Nošenje pokrivala za glavu uzrokuje opadanje kose

Da bi vam kapa sama po sebi uzrokovala opadanje kose, morali bi je nabiti tako snažno da presiječe dovod krvi do folikula kose. Naravno, prije toga bi se onesvijestili par puta i vjerojatno zaradili moždani udar. Ipak, ako imate folikulitis - bolest koju donose raznorazne bakterije, virusi ili gljivice, dobro je mijenjati pokrivala za glavu ili ih jednostavno zaboraviti. Pomaže i brijanje na ćelavo.

Mit #2: Gubitak kose izravno je povezan s razinama testosterona

Testosteron sam po sebi ne uzrokuje gubitak kose. No, ako se pretvara u dihydrotestosteron, koji smanjuje folikule i izaziva smanjeni dotok krvi, kosa će otpasti sama i neće ponovno narasti.

Mit #3: Stres uzrokuje opadanje kose

Ovaj mit nije posve pogrešan, no ipak vas može odvesti u krivom smjeru. Izuzetno stresne situacije mogu uzrokovati tzv. Telogen Effluvium, naglo gubljenje kose koje traje do tri mjeseca, no nakon toga kosa će vam ponovno izrasti.

Mit #4: Gelovi i ulja za kosu uzrokuju opadanje kose

Ma koliko se znanstvenici trudili, nisu našli ama baš niti jedan dokaz da pretvaranje kose u šljem određenog oblika ili potok masnih uvojaka utječe na opadanje. Jedino čega se trebate bojati je podsmijeh okoline kad vide što to imate na glavi.

Mit #5: Često šišanje ojačat će kosu

Kako bi rekli stari purgeri, kaj god! Kosa raste svojim tempom ma što vi radili s njom, a to je otprilike jedan centimetar mjesečno. Točka.

Mit #6: Mamin tata je kriv za ćelavost

Mama, u ovom slučaju, nije kriva ... Štoviše, istraživanja su pokazala da vam tata s aerodromom za muhe daje bitno veće šanse da i vi jednog dana morate koristiti puder za glavu kako ne bi zasljepljivali okolinu.

Eto, sad kad ste sve saznali, možete mirno nastaviti kupati glavu u tonicima, kapima, uvarcima od koprive i ostalim čudotvornim lijekovima. Većina od njih ima dobar učinak na vašu kosu, no pažljivo čitajte mala slova na uputama za uporabu, jer se tamo stalno spominju nezgodne stvari: erektilna disfunkcija, visok tlak, svrbež ...

10.06.2012. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh