« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NADNARAVNI ILI PRIRODNI UZROK?

Misteriozne masovne smrti životinja

Nedavna smrt tisuće kosova u Arkansasu i Louisiani dospjela je na naslovnice novina diljem svijeta, no još uvijek se traži konačan odgovor

Crtež iz 19. stoljeća koji prikazuje kišu mačaka i pasa
Crtež iz 19. stoljeća koji prikazuje kišu mačaka i pasa (Wikipedia)
Više o

mrtve ptice

,

masovne smrti životinja

,

žablja kiša

,

riblja oluja

,

guske samoubojice

Najbolje objašnjenje do sada jest da je novogodišnji vatromet uplašio i dezorijentirao ptice, što je uzrokovalo njihovo ozljeđivanje tijekom leta te u konačnici smrt. Premda se ovi događaji čine bizarnima i neobjašnjivima, oni su samo neki od mnogih misterioznih smrti životinja tijekom godina.

Žablja kiša

Charles Fort, rani sakupljač izvještaja o čudnim i neobjašnjivim fenomenima, zabilježio je taj događaj u svojoj "Knjizi prokletih", koja je prvi put objavljenja 1919. Fort navodi: "Kiša žaba koja je zatamnila nebo i prekrila zemlju navodno je rezultat nedavne oluje u Kansas Cityju." Prvi izvještaj o ovome pojavio se 12. srpnja 1873. u magazinu "Scientific American". Fort je dodao još desetke drugih, sličnih izvještaja iz cijelog svijeta, uključujući Englesku, Francusku, Njemačku i Tahiti. Znanstvenici smatraju kako jaki vjetrovi mogu, pod pravim okolnostima, podići i nositi male i lagane životinje (uključujući manje žabe i ribe) na kratke udaljenosti, npr. iz bare do obližnje ulice.

Riblja oluja

Prema izvješću iz Los Angeles Timesa, 19. prosinca 1984. vozači na autoputu Santa Monica morali su voziti preko riba i rakova tijekom oluje. Većina životinja bile su žive (barem privremeno), a neki su pretpostavljali da su životinje pale s neba zajedno s kišom. No prometna policija sugerirala je kako su životinje jednostavno ispale iz dostavnog vozila koje je prevozilo ribu i rakove u restoran, jer u obližnjim područjima nisu zabilježeni slični događaji.

Guske samoubojice?

U kolovozu 2005., otkrivena su dva jata mrtvih guski na farmi u Manitobi, Kanada. Više od 200 mrtvih ptica bilo je razasuto preko polja. Čudno, ali životinje nisu imale nikakve unutarnje ozlijede: rane od puške ili druge očite razloge zašto bi pale te mračne noći bez mjeseca. Vlasti su pretpostavile da je netko (ili nešto) otrovao guske, no slučaj je dobio bizaran preokret kada su toksikološki testovi pokazali negativan rezultat. U stvari, ozljede su se pokazale kao rezultat masovnog samoubojstva - čini se kako su ptice letjele direktno prema zemlji. Kanadske vlasti bile su zbunjene, no istraživanje je konačno zaključilo kako su guske postale dezorijentirane u mraku, izgubile ravnotežu te se igrom slučaja zabile u zemlju. (slična pogreška u letenju ubila je mnoge životinje i ljude, uključujući Johna F. Kennedyja Jr.)

Žabe koje eksplodiraju

Njemačka je 2005. zabilježila jedan od najčudnijih slučajeva masovnog umiranja životinja. Preko 1000 žaba jednostavno je eksplodiralo bez nekog očitog razloga, prosipajući svoje unutarnje organe posvuda. U izvješću koje je prenio britanski The Independent stoji: "Lokalni mediji digli su paniku upozoravajući ljude da se klone mjesta događaja u blizini Hamburga, koje su nazvali 'bara smrti'. Teorije idu od toga da su žabe počinile samoubojstvo ili su se rasprsnule zbog virusa kojeg su rašilili južnoamerički trkaći konji." No zoolozi su autopsijom utvrdili da su žabe zapravno napale ptice, te im pojele jetru. Prirodni obrambeni mehanizam žaba doveo je do toga da se napuhnu, a kako su im izvađene jetre i - eksplodiraju.

Mrtvi konji i mule

Skoro dvadesetak konja i mula pronađeno je misteriozno ubijeno u ruralnom dijelu El Pasa, u listopadu 2005. 23 životinje otkrivene su mrtve u dva odvojena incidenta u periodu od tri tjedna. Za većinu životinja se vjerovalo kako su ubijene puškom, jer je kod nekih u predjelu vrata pronađena, kako se činilo, rana od metka. Ipak, daljnja istraga otkrila je da su rane (oko centimetar duboke) preplitke da izazovu smrt kod životinja. S obzirom da drugih ozljeda nije bilo, neki su pretpostavili kako su životinje otrovane. Konačno, istražitelji su utvrdili da je većinu životinja, ako ne i sve, ubio udar munje.

06.01.2011. 14:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh