« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
MOŽDA VI ZNATE ODGOVORE?

Misteriji na koje znanost nema odgovora

Iako znanost napreduje svakim danom, nad nekim pitanjima se i dalje muči.

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

znanstvenici

,

misteriji

,

život i smrt

Muče li vas ponekad pitanja o smislu života, koliko smo u pravu sa svojim pretpostavkama i trebate li vjerovati svemu što vas uče? Takva pitanja muče i vrhunske znanstvenike već dugo vremena, ali nekog pomaka baš i nema.

Zakoni fizike kojima čvrsto vjerujemo možda nisu točni

Prije desetak godina znanstvenici su došli do otkrića kako temelji kojima bezuvjetno vjerujemo i objašnjavamo sve oko sebe možda i nisu točni. Svjetlost koja do nas dolazi s dalekih dijelova svemira ukazuje na to da ti zakoni ne vrijede u svim dijelovima, niti u vremenima svemira. Iako smo po njima izračunali sve što nas okružuje, možda je to samo jedna velika iluzija.

Anomalija leta Pioneera

1970. NASA je lansirala dvije svemirske letjelice koje su im uzrokovale brojne glavobolje. Oko 10 godina kasnije priznali su da su misije Pioneer 10 i 11 skrenule sa ucrtane putanje. Svake godine putovanja letjelice su 8000 milja (gotovo 13 tisuća km) dalje od svoje putanje. Nije to toliko puno kad uzmete u obzir da idu 219 milijuna milja (352,5 milijuna km) godišnje, ali čudno je jer niti nakon desetljeća istraživanja nitko ne zna zašto dolazi do toga. Nameće se pitanje koju nam to tajnu svemir ne želi otkriti?

Seks je zaostali način reprodukcije

Seks se nalazi svuda oko nas, ali nitko ne zna zašto se mi razmnožavamo baš ovim zapravo prilično zaostalim načinom reprodukcije.Aseksualna reprodukcija jednostavno je toliko bolja, geni se puno lakše prenose, a i nema spolnih bolesti. Nema potvrde da seks čini potomke otpornijim na život, dakle nema razloga za njegovo postojanje. Možda je odgovor orgazam? U svakom slučaju, uživajte dok možete

Da li je život više od skupine elemenata?

Da li je naše tijelo više od pukog sklopa određenih elemenata? U kojem trenutku živo drvo postaje komad mrtvog namještaja? E to je pitanje na koje bi svi htjeli odgovor. Tajna života ipak ostaje tajna ma koliko znanstvenici sastavljali dijelove živih bića. Teško je igrati se Boga pa i za najveće znanstvenike današnjice.

Smrt. Zašto moramo umrijeti?

Veliko pitanje koje muči biologe. Tijekom godina na vidjelo su izlazile brojne teorije, a jedino oko čega su se svi složili je - da ne bi došlo do prenapučenosti. Sve ostalo je slaganje oko neslaganja. Evolucija nema ključ besmrtnosti, barem ga do sada nije otkrila ljudskom rodu. Ipak znanstvenici su došli do gena odgovornih za bitnije produljenje života nekih vrsta crva. Koliko će im trebati da dođu do čovjeka?

06.08.2011. 17:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tk...
    06.08.2011. 20:13
    a gdje je evolucija kod aseksualnog razmnožavanja? Zar to nisu samo klonovi?
  2. avatar
    mickey
    07.08.2011. 22:01
    kako glup tekst
  3. avatar
    miha
    07.08.2011. 23:03
    da, tekst je fakat glup :)
  4. avatar
    Žika
    08.08.2011. 00:20
    Prijatelju, vrijeme je iluzija ovog materijalnog svijeta. Postojimo istovremeno i u astralnom, mentalnom i kauzalnom. Život je energija, ona je neuništiva i samo može prelaziti iz jednog oblika u drugi, a smrt je samo prijelaz. Dijete je u glavnom radoznalo, istražuje svijet dok poslije 20. godine malo toga novog nauči. Kad ostariš i umreš materijalno tijelo ti se raspada a ova druga idu u nova iskustva. Sex i sexualna energija su vrlo bitni u stvaranju novog života i ovaj tekst je jebeno plitak. Ako već pišeš o nekim stvarima informiraj se malo.
  5. avatar
    medjimurec
    08.08.2011. 02:20
    tekst je katastrofa
  6. avatar
    zar je bitno
    08.08.2011. 03:30
    autore, zapitaj se zasto pises ovako glupe clanke
  7. avatar
    Mario B.
    08.08.2011. 08:05
    Ne mogu vjerovat da netko ovoliko može baljezgat. Zašto se razmnožavamo seksom? Pa probaj ti drugačije. Da su barem tvoji roditelji pokušavali na neki aseksualan način. Zakoni fizike su možda iluzija? Dobra iluzija kada su zakoni nepromjenjivi i stalni, možemo ih izmjeriti i sl. Tajna života? Nema nikakve tajne. Zna se kako funkcionira organizam, mozak, misli i sl. Najbolje od svega je ovo da moramo umrijeti "da ne bi došlo do prenapučenosti". Right. Priroda nas je učinila smrtnima da ne bi došlo do prenapučenosti Zemlje. Jer sve oko nas je inače besmrtno jel?
  8. avatar
    AnArChY
    08.08.2011. 10:19
    Jako loš članak...
    kao prvo zakoni fizike se mjenjaju s obzirom na makro/mikro pogled. Ili cemo opet filozofirati sto se desava kad svemirski brod koji ide brzinom svietlosti upali svijetla :-)
    U letu Pioneera nema nista upitno, osim sto za njih nismo culi zadnjih 8 godina
    Zatim seks - kod seksa se mjesaju geni - dakle vece su sanse da se razmjenom gena stvori potomak otporniji i jaci. Kod bakterija to nije nego svi potomci imaju identicne gene, a "napredak" se desava mutacijom. Ne postoji bolji ili losiji nacin.
    Zadnja dva odlomka su cista filozofija - kako nastaje i prestaje zivot. Zasto umiremo, da li smo vise od nakupine atoma...
    Evolucija nam je omogucila da se razvijamo i postavljamo ta pitanja. Ali zasto mislimo da moramo imati sve odgovore odmah - kako napreduje tehnologija - tako cemo otkrivati sve vise i vise o svijetu oko nas....
    Ne zelim nikog uvrijediti, ali radje ne pisati nista nego ovakve nepotpune i netocne clanke...
  9. avatar
    MarioP
    08.08.2011. 10:21
    Anomalija leta Pioneera je razriješena - odbljesak sunčeve svjetolsti od antene je kriv.
  10. avatar
    Himera
    09.03.2012. 22:30
    Jao hahahahahahhahaha svi se bune samo zbog ovog oko seksa :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh