Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2011. 17:30:00
MOŽDA VI ZNATE ODGOVORE?

Misteriji na koje znanost nema odgovora

Iako znanost napreduje svakim danom, nad nekim pitanjima se i dalje muči.

Fotografija vijesti

Muče li vas ponekad pitanja o smislu života, koliko smo u pravu sa svojim pretpostavkama i trebate li vjerovati svemu što vas uče? Takva pitanja muče i vrhunske znanstvenike već dugo vremena, ali nekog pomaka baš i nema.

Zakoni fizike kojima čvrsto vjerujemo možda nisu točni

Prije desetak godina znanstvenici su došli do otkrića kako temelji kojima bezuvjetno vjerujemo i objašnjavamo sve oko sebe možda i nisu točni. Svjetlost koja do nas dolazi s dalekih dijelova svemira ukazuje na to da ti zakoni ne vrijede u svim dijelovima, niti u vremenima svemira. Iako smo po njima izračunali sve što nas okružuje, možda je to samo jedna velika iluzija.

Anomalija leta Pioneera

1970. NASA je lansirala dvije svemirske letjelice koje su im uzrokovale brojne glavobolje. Oko 10 godina kasnije priznali su da su misije Pioneer 10 i 11 skrenule sa ucrtane putanje. Svake godine putovanja letjelice su 8000 milja (gotovo 13 tisuća km) dalje od svoje putanje. Nije to toliko puno kad uzmete u obzir da idu 219 milijuna milja (352,5 milijuna km) godišnje, ali čudno je jer niti nakon desetljeća istraživanja nitko ne zna zašto dolazi do toga. Nameće se pitanje koju nam to tajnu svemir ne želi otkriti?

Seks je zaostali način reprodukcije

Seks se nalazi svuda oko nas, ali nitko ne zna zašto se mi razmnožavamo baš ovim zapravo prilično zaostalim načinom reprodukcije.Aseksualna reprodukcija jednostavno je toliko bolja, geni se puno lakše prenose, a i nema spolnih bolesti. Nema potvrde da seks čini potomke otpornijim na život, dakle nema razloga za njegovo postojanje. Možda je odgovor orgazam? U svakom slučaju, uživajte dok možete

Da li je život više od skupine elemenata?

Da li je naše tijelo više od pukog sklopa određenih elemenata? U kojem trenutku živo drvo postaje komad mrtvog namještaja? E to je pitanje na koje bi svi htjeli odgovor. Tajna života ipak ostaje tajna ma koliko znanstvenici sastavljali dijelove živih bića. Teško je igrati se Boga pa i za najveće znanstvenike današnjice.

Smrt. Zašto moramo umrijeti?

Veliko pitanje koje muči biologe. Tijekom godina na vidjelo su izlazile brojne teorije, a jedino oko čega su se svi složili je - da ne bi došlo do prenapučenosti. Sve ostalo je slaganje oko neslaganja. Evolucija nema ključ besmrtnosti, barem ga do sada nije otkrila ljudskom rodu. Ipak znanstvenici su došli do gena odgovornih za bitnije produljenje života nekih vrsta crva. Koliko će im trebati da dođu do čovjeka?

06.08.2011. 17:30:00
http://metro-portal.hr/misteriji-na-koje-znanost-nema-odgovora/62027/