« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TUMOR SMRDI

Miševi mogu nanjušiti rak pluća

Miševi su naučili raspoznati razliku između urina zdrave i bolesne životinje, a sada se radi na izumu umjetnog nosa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

rak pluća

,

laboratorijski miševi

,

medicinska istraživanja

Više od 1,3 milijuna ljudi diljem svijeta godišnje umire od posljedica raka pluća. U liječenju najveću prepreku predstavlja kasno otkrivanje, a upravo na novim metodama dijagnostike intenzivno rade istraživači instituta Modell u Philadelphiji.

U eksperimentu s laboratorijskim miševima znanstvenici okupljeni oko projekta rane dijagnostike došli su do senzacionalnog otkrića - miševi mogu raspoznati najmanje kemijske promjene kakve u organizmu uzrokuju tumori, prenosi Süddeutsche Zeitung.

Miševi su prvo naučili raspoznati razliku između urina zdrave i bolesne životinje. Na temelju toga su znanstvenici razvili kemijske metode za uspješno prepoznavanje raka u 47 od 50 slučajeva, a sada pokušavaju razviti tzv. "umjetni nos" koji u urinu prepoznaje indikatore tumora.

Ukoliko dođe do inovacije nosa, bit će to veliki napredak u istraživanjima raka. Naime, rak pluća još uvijek nije moguće sa sigurnošću rano dijagnosticirati, a jednom kad pacijenti osjete bol u prsnom košu često je već prekasno za adekvatno liječenje.

28.01.2010. 10:14:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh