Mirisni i ukusni specijaliteti iz Tunisa
Tuniska kuhinja nezasluženo je u sjeni one iz susjednog Maroka, jednostavna je profinjena i mirisna
Tuniska kuhinja mješavina je klasičnih afričkih okusa te francuskih i talijanskih kolonijalnih utjecaja. Ako tome dodamo Sunce, plodno tlo i miris Mediterana, dobivano doista mirisnu i ukusnu hranu.
Na tržnicama se u talijanskom stilu prodaju svježe tjestenine, tortelini i sirevi, a na svakom uglu se nalaze pekarnice koje podsjećaju na Francusku - nude se bageti i kroasani. Od ulične hrane treba spomenuti sendvič „casse-croute" koji je punjen umakom od čilija Harissa), salatom, sezonskim povrćem i prženim krumpirićima.
Poželjno podrigivanje nakon jela
Hrana je u Tunisu statusni simbol pa se na kućnim zabavama često jede bolje nego u restoranima. Velika se važnost pridaje sezonskim proizvodima i plodovima mora koji se kombiniraju s varivima, kus kusom i salatom. Najpoznatije tradicionalno jelo upravo je kus kus. Recepata za njegovu pripremu ima na stotine, a izbor ovisi o prigodi za koju se sprema. Klasičan recept uključuje tikvice, mrkve i artičoke s ribom, piletinom ili svinjetinom. Glavni začin je pikantan umak od slanutka.
Svježi čaj od mente u Tunisu ima status kao Earl Grey u Engleskoj ili espresso u Italiji. Pije se u svako doba dana i u svim prigodama. Podrigivanje nakon obroka je dobrodošao znak da vam je jelo bilo ukusno.
Top 5 specijaliteta iz Tunisa
Meloukhia
Prije nego što probate, prisjetite se da je sve u okusu. Gusto tamno zeleno varivo radi se od okre (bamije), maslinovog ulja i svinjetine koji zajedno moraju odstajati u vodi osam sati. Izgled većini nije nimalo privlačan, ali je okus bogat.
Salate
Tipična salata sastoji se od sitno sjeckanih krastavaca, rajčica, luka, kuhanih jaja, maslina i tune.
Fatima Fingers
Tuniski burek sastoji se od tankog tijesta punjenog s mješavinom jaja i ricotta sira ili pire krumpira, tune i peršina.
Kus kus
Tunižani zbog visoke cijene mesa prednost daju vegetarijanskom kus kusu koji je kao stvoren za obitelji i velika druženja. Iako se može pripremiti brzo i jednostavno, kus kus je najfiniji ako mu se posveti nešto više vremena, odnosno ako se svi sastojci pripremaju zasebno i tek na kraju slažu kao piramida.
Makroud
Perjanica tuniskog slastičarstva. Makroud su punjeni sjeckanim datuljama i prženi u medu, Dosta su slatki i zasitni, a najbolje ih je probati uz Thibarin - lokalni liker od datulja.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar