Poboljšajte okus jela uz ovih 6 začinskih mješavina
Ako nemate volje baviti se pripremom začina, uvijek ih možete kupiti u gotovim oblicima, ali to zaista nije nužno jer kod kuće najčešće već imate sve što vam je potrebno
Kad jedete kod kuće, to je bolje i za vašu liniju, za planet i za vašu lisnicu. Međutim, da bi jela bila istinski ukusna ne mogu se pripremati bez začina. Nije važno kakav vam je raspored jedenja kod kuće; jednostavno je pametno začine imati uvijek pri ruci kad ste u kuhinji. Razlog je jednostavan - začinjena jela su bolja.
Nerijetko ćete u receptima vidjeti sastojke koji su u kombinaciji u biti pravi pravcati začini. Ako nemate volje baviti se pripremom začina, uvijek ih možete kupiti u gotovim oblicima, ali za to zaista nema potrebe jer kod kuće najčešće već imate sve što vam je nužno. Pravilnim omjerima i čuvanjem, začini koje sami napravite valjaju tri do četiri mjeseca (u smislu arome i okusa) pa ih zato koristite slobodno i po želji. Napomena: Obratite pozornost na razliku između žlice (14,7 mililitara) i žličice (4,9 mililitara).
Garam Masala
- 2 žlice sjemenki kumina
- 2 žlice sjemenki korijandra
- 2 žlice kardamom sjemenki
- 2 žlice zrna crnog papra
- 1 žličica klinčića (u komadu)
- Pola žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica ribanog muškatnog oraščića
Pomiješajte sve sastojke osim cimeta i muškatnog oraščića i stavite ih u tavu i pržite na laganoj vatri nekoliko minuta. Nemojte da pregore. Zatim pomiješajte sve sastojke, stavite ih u mužar, mlin za kavu ili neki drugi aparat za mljevenje usitno sve dok ne dobijete fini prah. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Začin je sjajan uz piletinu.
Kineski začin
- 2 žlice sjemenki anisa
- 2 žlice sjemenki komorača
- 2 žlice mljevenog cimeta
- 2 žlice klinčića
- 2 žlice zrna crnog papra
Sve pomiješajte i sameljite u prah
Curry prah
- 8 žlica kumina u prahu
- 7 žlica korijandera u prahu
- 2 žlice đumbira u prahu
- 4 žlice kurkuma (indijski šafran)
- Pola žlice cayenne papra
Pomiješajte sve sastojke i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.
Jamajčanski miks
- 2 žličice mljevenog timijana
- 1 žličica sušenog peršina
- 1 žličica pimenta (najgvirc, jamajkanski papar)
- ¼ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice crvene paprike
- 1 žličica klasičnog papra
- ¼ žličice mljevenog kumina
- 2 žličice soli
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 2 žličice šećera
- 2 žličice sušenog vlasca
Pomiješajte sve sastojke
Herbes de Provence
- 1 žlica timijana
- 1 žlica krasuljice
- 1 žlica ružmarina
- 1 žlica čubra
- 1 žličica lavande
- 1 žličica zmijine trave
- 1 žličica mažurana
- Pola žličice origana
- Pola žličice mente
- 2 isjeckana lovorova lista
Pomiješajte sve sastojke i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Cajun
- 75 grama kuhinjske soli
- 2 žlice cayenne papra
- 2 žlice crvene paprike
- 1 ½ žlice luka u prahu
- 2 žlice svježe mljevenog crnog papra
- 1 žlica češnjaka u prahu
- ¼ žličice sušenog timijana
- 1 žličica origana
- ¼ žličice mljevene slačice
- 1/8 žličice mljevenih klinčića
Pomiješajte sve sastojke
Novi komentar