« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Ministri EU-a započeli sastanak o stanju u Gruziji i odnosima sa Srbijom

Promatrači za Abhaziju i J. Osetiju i odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom

Javier Solana s ministrima
Javier Solana s ministrima
Više o

Srbija

,

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

Javier Solana

,

Abhazija

,

Južna Osetija

,

Serge Brammertz

,

promatrači

,

Privremeni sporazum

Europska unija spremna je poslati svoje promatrače i u Južnu Osetiju i u Abhaziju, odmetnute gruzijske pokrajine, ali zasad za to nema previše izgleda i ovisit će o razvoju situacije na terenu, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

"Europska unija spremna je i voljna poslati svoje promatrače u Abhaziju i Južnu Osetiju, ali treba vidjeti kako će se odvijati situacija na terenu", izjavio je Solana prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, na kojem će glavne teme biti slanje europskih promatrača u Gruziju i odnosi sa Srbijom.

Očekuje se da će ministri zemalja članica u ponedjeljak službeno potvrditi slanje europske promatračke misije u Gruziju. Oko 200 promatrača trebalo bi biti raspoređeno do 1. listopada i njihova zadaća trebala bi biti nadgledanje povlačenje ruskih snaga s gruzijskog tla.

Ti promatrači ne bi imali pristup Južnoj Osetiji i Abhaziji, nego samo "sigurnosnim zonama" duž granica tih separatističkih pokrajina. Ruski premijer Vladimir Putin nedavno je rekao da bi za raspoređivanje europskih promatrača u Južnu Osetiju i Abhaziju trebala suglasnost tih pokrajina čiju je neovisnost Moskva priznala.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn rekao je da slanje promatrača u te dvije pokrajine nije izgledno. "Treba biti realan", rekao je Asselborn dolazeći na ministarski sastanak EU-a.

Ministri će također raspravljati o mogućnosti da se Srbiji odmrzne Privremeni sporazum, koji pokriva trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. EU je krajem travnja potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum.

Na inzistiranje Nizozemske, odlučeno je da proces ratifikacije SSP-a u zemljama članicama ne može započeti, kao ni primjena Privremenog sporazuma, bez nove odluke Vijeća, kojom bi se potvrdila puna suradnja Beograda s Haškim sudom.

Većina zemalja članica smatra da Srbiju treba nagraditi za uhićenje Radovana Karadžića, ali Nizozemska smatra da to još nije dovoljno.

O suradnji Srbije s Haškim sudom ministre će izvijestiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz, koji je prošli tjedan tri dana boravio u Beogradu, i o njegovu izvješću ovisit će eventualna promjena nizozemskog stajališta. (HINA)

15.09.2008. 16:42:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh