« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
APEL

Michael Moore pisao Obami da ne šalje pojačanja u Afganistan

Poznati redatelj predsjedniku SAD-a prenio je poruku svoga oca koji je sudjelovao u II. svjetskom ratu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Michael Moore

,

rat u Afganistanu

,

pojačanja Afganistan

Dobitnik Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu 2004. za "Fahrenheit 9/11", kojim je osudio rat što ga je u Iraku poveo bivši američki predsjednik George W. Bush, redatelj Michael Moore obratio se predsjedniku Baracku Obami s molbom da ne šalje nove vojnike u Afganistan.

"Poslao sam mu osobnu poruku svoga oca (koji se borio u Drugome svjetskom ratu) te jednoga od njegovih japanskih prijatelja 'Gospodine Obama, vi ne znate što je rat. Mi poznajemo rat i ne želimo ga više", prenio je redatelj poruku oca i njegova prijatelja.

Obama bi u utorak trebao objaviti informacije o pojačanjima od nekoliko desetaka tisuća novih vojnika koji bi trebali pomoći da se suzbije obnovljena pobuna u Afganistanu.

Moore, koji je u Tokiju u zgradi Burze predstavio svoj najnoviji film "Kapitalizam: ljubavna priča", posvećen financijskoj krizi, odao je počast pacifističkom ustavu koji je Japan donio 1945. poslije poraza u Drugom svjetskom ratu. Taj ustav brani japanskim vojnicima borbu izvan granica domovine.

Moore je pritom pozvao svoje japanske domaćine neka budno paze da se ne udalje od duha Ustava. Japanski vojnici sudjelovali su u misijama logističke potpore i obnove u Iraku i Afganistanu.

"Nemojte postati poput nas. Ostanite Japanci", odgovorio je Moore na novinarsko pitanje ima li kakvu poruku za japanski narod. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 20:18:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh