« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NABUJALE RIJEKE

Metković aktivirao stožer Zaštite i spašavanja

Za građane je otvoren telefon 020 681 377, a Dom zdravlja osigurao je deset mjesta za stacionarni smještaj

(Denis Jerković/Cropix)
Više o

Metković

,

Neretva

,

poplava

,

DUZS

,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Grad Metković aktivirao je svoj stožer Zaštite i spašavanja jer je na desnoj obali Neretve (Jerkovac) u 70 posto kuća ušla voda, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

DUZS ističe da se, bude li i dalje rasla, očekuje prodor vode u još 10 posto kuća. Zbog toga su postavljeni i dodatni punktovi za distribuciju vreća i pijeska.

Za građane Metkovića kojima je potrebna pomoć otvoren je telefon 020 681 377, a Dom zdravlja osigurao je deset mjesta za stacionarni smještaj.

U Pločama je na području Komina ugroženo oko 100 kuća, a u 40 njih već je prodrla voda. U Šarić-Strugi i Rogotinu desetak je kuća je pod vodom.

U općini Kuli Norinskoj voda je ušla u 40 kuća i jednu gospodarsku zgradu. DUZS napominje da još prijeti opasnost za 60 kuća ako vodostaj bude rastao.

Po priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, pitka voda u dolini Neretve je zamućena pa je prije uporabe treba prokuhati.

Zasad se Neretva nije izlila preko nasipa na području Opuzena, ali voda je počela izbijati iz šahtova za vodu. Zato je postavljen punkt na kojemu građani po potrebi mogu uzeti materijal i vreće za pijesak.

Za sav promet zatvorene su ceste Metković-Vid-Ljubuški, Kula Norinska-Komin-Rogotin-Ploče, a teže se zbog vode prometuje cestom Metković-Kula Norinska-Vrgorac i kroz grad Metković.

Voditelj obrane od poplava Branko Pejaković rekao je u telefonskom izvješću pročelniku područnog Ureda za zaštitu i spašavanje Goranu Violiću kako se tijekom današnjeg dana očekuje znatno smanjenje vodostaja Neretve. Dodao je kako se predviđa da se trenutačno stanje neće pogoršavati i da će, ako se dogovori dodatno smanjenje ispuštanja iz akumulacija u Republici BiH, izvanredne mjere, a možda čak i redovite mjere obrane od poplava tijekom dana biti ukinute, stoji u priopćenju DUZS-a.

Povećano ispuštanje vode iz akumulacije Jablanice

Zbog obilnih oborina, u sljevu Neretve posljednjih je dana porastao dotok vode u rijeku, a time se povećalo i ispuštanje iz akumulacija u tom sljevu, priopćile su Hrvatske vode.

Ističu da se iz Jablanice, najvažnije akumulacije u sljevu, ispuštaju veće količine vode nego jučer, to jest oko 860 metara prostornih u sekundi, a zbog međudotoka, kroz Hidroelektranu Mostar protječe oko 1.370 metara prostornih u sekundi.

Vodostaji na svim dionicama sporo rastu, što ovisi o djelovanju plime i oseke mora. Noćas u dva sata proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnim objektima na dionici more - Opuzen pri vodostaju od plus 260 centimetara. Vodostaji i dalje lagano rastu ili stagniraju, ovisno o moru.

Zbog zaobalnih i povratnih voda vodotoka Norina te nefunkcioniranja oborinske odvodnje, poplavljeno je područje Vid-Norin i oko 80 posto područja Jerkovca (nebranjeno gradsko područje Metkovića).

Na ostalim sljevnim područjima znatno je porastao vodostaj, ali još nisu uvedene redovite mjere obrane od poplava.

Uz rijeku Neretvu zaštićene su sve kritične točke te svi otvori na obrambenim zidovima na području Komina, Opuzena, Krvavca i Metkovića, a spuštene su i sve brane.

Vodostaj raste i na drugim rijekama

Na sljevnom području Zrmanja - Zadarsko primorje noćas u dva sata ukinute su izvanredne mjere obrane od poplava. Iako vodostaj lagano opada, zbog najavljenih obilnih oborina, još su na snazi redovite mjere obrane od poplava. Djelomično je poplavljeno Žegarsko polje (oko 25 ha) te desna obala uzvodno od mosta i lijeva i desna obala nizvodno od mosta u Žegaru (nebranjeno područje). Zrmanja se izlila i na području Obrovca, a poplava ima i u sljevu Kličevice.

Na sljevnom području Krka - Šibensko primorje obilne oborine na širem su sljevu uzrokovale povećanje protoka na toj rijeci i njezinim pritocima - Krčiću, Kosovčici, Orašnici i Butišnici.

U Kninu vodostaj Krke raste te je danas u devet sati izmjereno 415 cm. Benzinska postaja na ulazu u Knin zaštićena je vrećama i stalnim crpljenjem vode. Voda se izlila uz vodotoke Butišnice, Orašnice i Kosovčice, a poplavljena su i zatvorena krška polja bez mreže kanala.

Na sljevnom području Cetine vodostaj u akumulaciji Peruči je unutar razine predviđene pravilnikom, a ispumpava se velika količina vode unutar hidromelioracijskog sustava Sinjskog polja.

Na sljevnom području Vrljike vodostaji u akumulaciji Ričice i retenciji Prološkome blatu nisu dosegnuli kritične vrijednosti. Na područjima općina Zmijavaca i Runovića poplavljeno je oko 70 posto polja, a na području Imotskog poplavljeno je oko 20 posto površine polja.

Na sljevnom području Matici poplavljeno je oko 80 posto polja Rastoke, a pod vodom je i oko 50 posto Vrgoračkog polja. Zbog obilnih oborina, u polju i dalje raste razina vode, a budući da su još poplavljene ceste prema Kokorićima i Kutcu, mještani se koriste obilaznim putovima.

Županijska cesta Vrgorac-Ploče je prohodna iako se voda preko nje mjestimice prelijeva (Draževitić, Staševica), a cesta Vrgorac-Orah preko polja Rastoka nije prohodna. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 15:51:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh