« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
noć kao dan

Eksplozija meteora uplašila stanovnike Utaha

POGLEDAJTE VIDEO - Procjenjuje se da je snaga eksplozije meteora bila jednaka eksploziji jedne kilotone TNT-a - ostaci meteora vjerojatno se neće pronaći

Jutros, sedam minuta nakon ponoći po lokalnom vremenu, meteor je eksplodirao pri ulasku u atmosferu i "zapalio" nebo nad američkom saveznom državom Utah, objavila je lokalna televizijska postaja KSL News.

Eksploziji meteora svjedočilo je tisuće ljudi iz Utaha i Idaha koji su cijelu noć panično zvali službu 911 i slali fotografije i snimke događaja." Sve je trajalo desetak sekundi, a nebo je bilo potupno osvjetljeno. Kao da je dan. I prije sam viđao meteore na nebu, ali nikada nešto ovako impresivno" - posvjedočio je Don White iz Wyominga. Meteor se mogao i čuti, bio je toliko blizu i toliko velik da su čak i seizmološki monitori zabilježili podrhtavanje u zraku.

Nije vjerojatno, ali je moguće da bi se ostatci meteora mogli pronaći u okolici, te savjetuje stanovnicima da ipak malo pogledaju po svome dvorištu. Ako slučajno pronađu koji ostatak, on bi mogao vrijediti tisuće dolara.

Procjenjuje se da je snaga eksplozije meteora bila jednaka eksploziji jedne kilotone TNT-a. Ona je jednaka ukupnoj potrošnji energije cijelih Sjedinjenih Država. Noć je pretvorio u dan, a svitanje prekrio plavičastim oblakom. Stručnjaci smatraju kako pad ovog meteora nije povezan sa godišnjom kišom meteora Leonida.

19.11.2009. 18:57:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh