« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
WHO:

Za smrt pacijenata nakon cijepljenja nije krivo cjepivo

Istraživanja se još provode, ali cjepivo je sigurno a nuspojave ne uključuju smrt, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

WHO

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

cjepivo protiv svinjske gripe

,

nuspojave

,

smrt zbog cjepiva

,

Marie-Paule Kieny

Nakon cijepljenja protiv virusa gripe H1N1 umrlo je 40 osoba diljem svijeta, ali istraživanja su pokazala da nisu umrli zbog cjepiva, rekla je u četvrtak viša dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije.

"Naša istraživanja za sada potvrđuju da je cjepivo protiv pandemijske gripe sigurno kao i cjepivo protiv sezonske gripe", rekla je stručnjakinja WHO-a za cjepiva Marie-Paule Kieny.

"Iako se neka istraživanja još provode, rezultati dovršenih analiza predanih WHO-u isključuju da je uzrok navedenih smrtnih slučajeva cijepljenje od pandemijske gripe", rekla je Kieny

Vlade su izvijestile da je do sada u 16 zemalja obavljeno 65 milijuna cijepljenja od virusa H1N1 koji uzrokuje tzv. svinjsku gripu, no stvarna je brojka vjerojatno veća, rekla je Kieny, jer je u međuvremenu počela kampanja cijepljenja u 40 zemalja.

Popratne pojave cjepiva uključuju otok, crvenilo i bol na mjestu uboda, glavobolju i vrućicu, ali svi simptomi nestaju nakon 48 sati.

Keiny je izrazila zabrinutost činjenicom da se velik broj ljudi, uključivo i one i rizičnih skupina, odbija cijepiti protiv pandemijskog virusa i osudila razne teorije urote o nesigurnosti cjepiva koje kolaju internetom i medijima. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 18:09:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh