« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ŠIRENJE ZARAZE

Slovenska vlada pozvala građane na masovno cijepljenje

Nagli rast broja zaraženih, a i činjenica da je cjepiva dovoljno, nagnao je i slovenskog ministra zdravstva da pozove građane na preventivni ubod

(Corbis)
Više o

Slovenija

,

cijepljenje protiv gripe

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

Borut Miklavčič

Broj oboljelih od 'svinjske gripe' u Sloveniji naglo raste pa je o stanju pandemije u četvrtak raspravljala vlada, a ministar zdravstva pozvao je građane da se cijepe u što većem broju.

"Broj oboljelih raste, a među onima koji su hospitalizirani pet ih je u tešku stanju", rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Borut Miklavčič.

Najviše oboljelih je na području Slovenj Gradeca na sjeveru države. Zdravstvene službe navode da je od početka studenog naglo porastao broj oboljelih od svinjske gripe, kojih je oko 1.500 u cijeloj zemlji, ali i broj drugih zaraznih bolesti pluća. Tako je takvih slučajeva sada oko 30.000, a prije dva tjedna broj oboljelih od nove gripe bio je manji od 400.

"Već tri mjeseca javnost upozoravamo na preventivne mjere, ali je cijepljenje najdjelotvornija preventiva, a cjepiva ima dosta", rekao je Miklavčič, pozvavši i članove vlade da se cijepe u što većem broju i tako daju svoj primjer.

"I premijera Pahora pozvao sam da promijeni mišljenje i da se cijepi, a to mi je i obećao", rekao je Miklavčič.

Pahor je nedavno novinarima rekao da ne razmišlja o cijepljenju jer se osjeća zdravim i nema nikakve simptome gripe.

Po podacima slovenskog zavoda za zaštitu zdravlja, koji koordinira mjere protiv 'svinjske gripe', do sada se cijepilo oko 20.000 osoba, ali tek počinje jača kampanja cijepljenja jer se prednost do sada davala osobama zaposlenim u zdravstvu te kroničnim bolesnicima čije bi zdravlje u slučaju zaraze bilo ugroženije nego ostalih stanovnika. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 20:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh