Meso povećava rizik za dijabetes?
Veći udio proteina životinjskog podrijetla u prehrani je povezan s povećanjem rizika za dijabetes tipa 2
Meso je dio prehrane koji neki ne bi izbacili ni za što na svijetu, no posljednje je istraživanje pokazalo da veći udio mesa u prehrani povećava mogućnost razvoja dijabetesa tipa 2, a to se naročito odnosi na žene.
Nizozemski znanstvenici sa sveučilišta u Wageningenu su u 12-godišnjem razdoblju pratili 11000 ispitanika kod kojih se razvio dijabetes tipa 2 i 15000 zdravih osoba.
Pokazalo se kako najveći rizik za dijabetes tipa 2 imaju osobe koje konzumiraju najviše proteina životinjskog podrijetla, uglavnom iz mesa.
Uz to, osobe koje su konzumirale najviše proteina su u prosjeku imale veći indeks tjelesne mase te veću koncentraciju tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.
Sudionici istraživanja su prosječno konzumirali 90 grama proteina dnevno, a svako povećanje prosječnog dnevnog unosa proteina za 10 grama je bilo povezano sa 6%-tnim povećanjem rizika za dijabetes tipa 2.
Novi komentar