« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
HMM ...

Zašto bebe plaču po noći

Nova teorija evolucijskog biologa mogla bi dati odgovor na vječno pitanje mladih roditelja koje ih uvijek muči

Bebe namjerno iscrpljuju majke?
Bebe namjerno iscrpljuju majke? (Arhiva)
Više o

bebe

,

plakanje

,

noćni plač

Bebe plaču po noći kako bi iscrpile majku i pokušale spriječiti ovulaciju majke kako ne bi dobile brata ili sestru, glasi teorija profesora Haiga.

Uz to, noćnim hranjenjem, odnosno dojenjem bebe produljuju fazu majčina neplodnog razdoblja koje uslijedi nakon poroda, piše profesor Haig u listu Evolution, Medicine and Public Health.

Noćna buđenja češća su tijekom druge polovine prve djetetove godine života te tijekom razdoblja njegova dojenja.

Iako zvuči pomalo neuvjerljivo, za ovakav zaključak postoji logična pretpostavka, tvrdi Haig dodajući da je takvo ponašanje djeteta evolucijski uvjetovano.

Naime, u razdobljima koja su nekad bila česta i tijekom kojih su vladali glad ili zarazne bolesti, izgledi beba da prežive bili su veći ukoliko su razmaci između rođenja djece bili veći.

Na majčinu iscrpljenost može se gledati kao na sastavni dio djetetove "strategije" da poveća vrijeme do sljedećeg poroda, tvrdi Haig.

Antropologinja Holly Dunsworth s University of Rhode Island priznaje da je Haigovo gledište zanimljivo, ali da definitivno "nije jedino".

Haigovo istraživanje, kaže Dunsworth, ne uzima u obzir sve dobre strane dojenja tijekom noći kojim dijete ne prima samo hranu već i majčinu ljubav i toplinu.

"Iz ove perspektive, dječji plač i hranjenje tijekom noći više izgledaju kao međusobna suradnja nego kao nekakav konflikt", smatra Dunsworth.

16.04.2014. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh