« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
KOMEMORACIJA

Mesić raspalio po Bleiburškoj komemoraciji

"Izravni udar na Ustav Republike Hrvatske i Ustavom uspostavljeni poredak te da ozbiljno dovode u pitanje pripadnost Hrvatske krugu civiliziranih, demokratskih zemalja"

Mesić oštro o Bleiburgu
Mesić oštro o Bleiburgu (Arhiva)
Više o

Stjepan Mesić

,

komemoracija

,

Bleiburg

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da su poruke s današnjeg komemorativnog skupa na Bleiburškom polju "izravni udar na Ustav Republike Hrvatske i Ustavom uspostavljeni poredak te da ozbiljno dovode u pitanje pripadnost Hrvatske krugu civiliziranih, demokratskih zemalja, oslonjenih na temelje antifašizma, kao političkog, ali i univerzalnog ljudskog opredjeljenja".

"Manifestacija, održana na Bleiburškom polju izravni je udar na povijesnu istinu, uvreda zdravome razumu, ali i otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj vlasti Republike Hrvatske koja će - nadam se - znati na to odgovoriti na primjeren način", ističe Mesić u svojoj izjavi za javnost napominjući da kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista smatra svojom dužnošću upozoriti na to.

"Vrijeđanje Hrvatskoga sabora, etiketiranje hrvatske Vlade kao 'komunističke nemani', otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnoga karaktera naše države ('Nemojte dozvoliti da vam vladaju oni koji se ne boje Boga'), u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipičnim za početak devedesetih godina 20. stoljeća, bile su osnovne karakteristike skupa koji se predstavlja kao komemoriranje ubijenih nakon završetka Drugoga svjetskog rata", kaže Mesić u izjavi za javnost.

"Skup na Bleiburškom polju bio je zapravo odavanje počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njezino rehabilitiranje kao 'izraza vjekovnih težnji hrvatskoga naroda'. Uporno su se zaobilazile nepobitno utvrđene povijesne činjenice, kako one iz najnovije, tako i one iz malo dalje prošlosti, a ponavljale su se notorne laži. Riječi 'ustaštvo', 'fašizam' i 'nacizam' bile su očito zabranjene, ali su svim govornicima, uključujući i predstavnike Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice bila puna usta komunizma i komunističke opasnosti.

"Pobjedu godine 1945. nazivalo se 'takozvanom', a legalno osuđene za dokazane ratne zločine u vrijeme Domovinskoga rata proglašavalo se nevino osuđenim herojima, čime se izravno negira legitimnost i legalnost i hrvatskih sudova i Međunarodnog suda u Haagu.

"Usputno spominjanje Jasenovca nije bilo ništa drugo nego bijedan i licemjeran pokušaj da se pokaže kako oni koji nemaju ni danas snage osuditi zločine ustaškog režima i njegov zločinački karakter, ipak dozvoljavaju da je bilo i nekih drugih žrtava, osim onih koje oni tako bezdušno zloupotrebljavaju kako bi promicali svoje prozirne i prepoznatljive političke ciljeve.

"Na Bleiburškom polju nisu se okupili 'izabrani', kao što je rekao jedan od govornika, nego izopćeni, uključujući i predstavnike lokalnih vlasti i nekih političkih stranaka zastupljenih u Saboru, svi oni koji su sami sebe izopćili od činjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od europske budućnosti kojoj za Republiku Hrvatsku alternative nema", kaže se u izjavi za javnost bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića.


12.05.2012. 17:51:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  BRANKO STOJKOVIĆ
  28.02.2013. 11:56
  28.02.2013., četvrtak
  MESIĆ SKRIVA GENERALA JNA VELJKA KADIJEVIĆA U RUSIJI

  RAZRUŠIO NAM JE DOMOVINU I JOŠ ŽIVI NA NJENOM PEPELU.

  Bivši jugoslavenski i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dobro je obrazovan - jer UDBA ga je školovala. On izvrsno govori ruski jezik, a često je boravio u Rusiji. Zna pričati viceve i uvijek se našaliti na račun drugih. Ali kad govori o ozbiljnim stvarima onda kaže: "Nisam je sa JNA rušio Hrvatsku!" To je radila jugoslavenska armija - iznad koje sam ja bio Vrhovni komandant 1991. godine. Bio je on inteligentan i znao je glumiti kad bi bio uhvaćen u laži. Mesić bi jednostavno bio kao "ljigavac" znao je iskliznuti od odgovornosti. Hrvatska nikada nije naplatila svoju ratnu štetu. I još dan - danas Mesiću su naklonjeni srpski mediji. Mesić i vojni vrh general-štaba JNA bio direktno u službi Slobodana Miloševića, koji živi isto u Rusiji sa svojom obitelji pod krivim imenom. Pitam se: Kad će Mesić biti optužen za ratne zločine?!

  HRVATSKI POKRET “ŠTIT”
  BRANKO STOJKOVIĆ
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh