« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
POJEFTINJENJE

Cijene goriva ponovno padaju?

Stručnjaci špekuliraju da bi od slijedećeg tjedna trebalo nastupiti novo pojeftinjenje goriva, pa bi tako cijena benzina pala za 30-ak lipa, a dizela za desetak lipa

Više o

gorivo

,

dizel

,

benzin

,

pojeftinjenje goriva

Cijene naftnih derivata početkom idućeg tjedna, u utorak, mogle bi ponovno pasti, pri čemu bi motorni benzini mogli pojeftiniti za 30-ak lipa, a dizeli za oko desetak lipa, neslužbene su procjene nekih stručnjaka na temelju posljednjih podataka o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu, javlja Hina.

Cijene benzina na hrvatskom su tržištu prije dva tjedna pale od 33 do 35 lipa po litri, što je bio njihov prvi pad od sredine prosinca prošle godine, a cijene dizelskih goriva padaju od početka travnja.

Iako za točne promjene cijena treba pričekati ponedjeljak, 14. svibnja, kada će Ministarstvo gospodarstva objaviti najviše razine cijena naftnih derivata u iduća dva tjedna, ne bude li početkom idućeg tjedna većih korekcija kotacija na mediteranskom tržištu, cijene dizelskih goriva od utorka bi, po neslužbenim izračunima, mogle pasti za desetak lipa po litri, pa bi cijena eurodizela mogla pasti ispod 10 kuna po litri, a benzina za oko tri posto, ili 25-30 lipa, moguće i koju lipu više.

Prema trenutno dostupnim, neslužbenim podacima, najviša cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 mogla bi od utorka pasti za 32 lipe, sa sadašnjih 10,99 kuna po litri na 10,67 kuna.

Sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene se mogu mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, dok maksimalno povećanje ili smanjenje u postotku može biti tri posto.

Kod benzina bi se od početka idućeg tjedna moglo očekivati smanjenje za maksimalnih oko tri posto, s obzirom da zadnji dostupni podaci pokazuju da su kotacije benzina na mediteranskom tržištu u posljednja dva tjedna pale više od toga.

"Trendovi na mediteranskom tržištu u posljednja dva tjedna ukazuju na to da su kotacije benzina i dizelskih goriva u padu. Kotacije benzina u značajnom su padu od gotovo 7 posto, što će se odraziti i na cijenu motornih benzina. Cijena dizelskih goriva također će biti niža, no ne tako značajno. Ovi trendovi odraz su prilika na globalnoj razini, poput smirivanja geopolitičkih tenzija i političkih nesigurnosti, iako je stupanj neizvjesnosti u ovom sektoru i dalje visok", kaže glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja.

I profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić kaže kako je očekivani pad cijena na hrvatskom tržištu posljedica pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a za što ima više razloga - izvjesno smirivanje političke situacije na srednjem istoku, na kojem napetosti oko Irana nisu eskalirale u sukob, a novi val dužničke krize u Europi utjecao je na smanjenje interesa investitora u sve vrste investicija, pali su indeksi i na tržištu kapitala kao i cijene roba. Također, moguće najave kongresnih istraga upravo vezano za moguće špekulacije s cijenama nafte na svjetskom tržištu također su utjecale na pad cijena, kaže Dekanić.

11.05.2012. 18:32:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh