« Glazba
objavljeno prije 8 godina
KONCERTI

Meritas održale koncert u Klovićevim dvorima

Dostojanstvo u izražavanju cijele lepeze osjećaja, dinamika u pružanju melankolije, pa sve do uzbudljivih i dramatičnih dijelova njihove interpretacije i svirke

Sjajan koncert na sjajnom mjestu
Sjajan koncert na sjajnom mjestu (Ognjen Karabegović)
Više o

Meritas

,

Klovićevi dvori

Sinoć se u sklopu ljetnog festivala Večeri na Griču u Klovićevim dvorima održao koncert grupe Meritas. Iako ispod poluoblačnog neba koje im je ostalo sklono, sve ostalo je bilo vedro i postojano.

Pred prepunim atrijem u kojem se smjestilo oko četiri stotine poklonika njihove glazbe, na pozornici su se prvo pojavili glazbenici

Tin Ostreš na bubnjevima, Zdeslav Klarić na klavijaturama, Ivan Božanić na električnoj gitari, te Mario Rašić na bas gitari kako bi odsvirali koncertni uvod ujedno i uvod za pjesmu, njihov aktualni singl Umjesto isprike za koju je spot osmislila Mare Milin.

Uslijedile su pjesme „Budi blizu", „Daj da zaboravim", „Jedno",  s kojima su publiku vratile u bližu prošlost njihova glazbenog djelovanja, da bi se potom vratile u svoje početke i to pjesmom „Na kraju sna", prilikom koje je Meri pozdravila i Josipu Lisac, poklonicu njihove glazbe koja je sjedila u prvom redu.

Naime, Josipa je svojedobno i sugerirala naziv pjesme koju je napisala njihova zajednička prijateljica Romana Brolih. Pjesme „Budim se"i „Igra" samo su zadale onaj posljednji udarac u spoznaju o broju pjesama koje svi tako dobro poznajemo.

Anita je bila posebno raspoložena tijekom koncerta i pokazala svoju duhovitost u nekoliko navrata, ali je posebno oduševila i raznježila publiku kad je na pozornici ostala u društvu Zdeslava Klarića kako bi izveli pjesmu „I think of you" američkog glazbenika Sixto Rodrigueza o čijoj se nevjerojatnoj priči snimio i dokumentarni film Searching for Sugar Man.

Meri je u jednom trenutku naglasila kako ih često pitaju zašto im toliko godina treba da stvore jedan album, poput ovog kojeg očekujemo. Rekla je da zapravo pjesme traže koliko im treba i da im one jednostavno daju njihovo vrijeme.

Njihova umješnost u skladanju, pogađanje tonova i melodijskih linija koje zađu pod kožu i ostaju tu zauvijek, kao da nam je svima poznata, ali sinoć se desilo još nešto - neka nova dimenzija, još jedan nivo - onaj koji ih potvrđuje kao uspješne koncertne izvođačice koje samo trebaju lijepu priliku i ljude dovoljno znatiželjne i spremne na ljepotu bez suvišnih dodatnih sadržaja. 

U jednom dijelu koncerta pridružila im se i njihova kolegica Jelena Radan za čiji su album Voyage napisale 13 pjesama, i u ležernom izdanju izveli njen aktualni singl The device. 

Nema uobičajenih fraza, riječi i rečenica kojima bi se opisala jednostavnost, bogatstvo, emocija, duša i ljubav koja je sinoć u Klovićevim dvorima titrala potaknuta glazbom koje su Anita Valo i Meri Jaman sa svim svojim suradnicima stvarale tijekom četiri dosadašnja albuma. Dostojanstvo u izražavanju cijele lepeze osjećaja, dinamika u pružanju melankolije, pa sve do uzbudljivih i dramatičnih dijelova njihove interpretacije i svirke, sve to je dovelo do slobodnog zaključka kako je ovo bio najzreliji koncert u njihovoj karijeri

I kad ih je publika zamolila za povratak na pozornicu nakon koncerta, on kao da je tek započeo, s Još jednom", pjesmom koja priča s obje strane svijeta...

One su jednostavno ustrajne u svojim nastojanjima da za svoju glazbu stvore uvjete u kojima ona može dugo živjeti. To je njihov smisao koji se sinoć itekako osjetio. I uspjele su u tome pred ovih nekoliko stotina duša.

Meritas već danas nastupaju i u Solinu u sklopu Solinskog kulturnog ljeta na Gospinom otoku u 21 sat, pa svakako dođite i uživajte zajedno s njima!

12.07.2013. 14:43:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Denis Polančec
    14.07.2013. 09:58
    Na sve napisano moze se samo staviti potpis "suglasan", i mozda dodati kako tonove njihove glazbe i dva prekrasna glasa koja se tako dobro nadopunjuju jos danima poslije koncerta cujes, osjecas, jer odjekuju kao da koncert nije zavrsio.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh