« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
TRENDOVI

MerCron i budućnost Europe

Novinska konferencija kao simbol: Angela Merkel i Emmanuel Macron u Bruxellesu su zajedno govorili o budućnosti Europe. Uspjeh ovog dvojca osigurat će najbolje šanse za EU, smatra Barbara Wesel

Nova ljubav na europskom nebu
Nova ljubav na europskom nebu (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Europa

,

Emmanuel Macron

To je izgledalo kao početak jednog predivnog europskog prijateljstva, savršeni par na zajedničkoj pozornici: njemačka kancelarka sa smirenošću svog dugogodišnjeg iskustva i mladi predsjednik Emmanuel Macron, još uvijek pun neograničene dinamike. On njoj daje privid svježine i novog početka, a ona njemu svoje odlično poznavanje europske i međunarodne politike. Njih dvoje su bolje zajedno nego svako za sebe.

Njemačko-francuski motor se pokrenuo

Kada Njemačka i Francuska surađuju, onda Europa može ići naprijed. Naravno, time još nije sve riješeno, ali to je pretpostavka za našu zajedničku budućnost, kaže Emmanuel Macron. On je na predsjedničkim izborima pobijedio svojom jasnom proeuropskom politikom i već se na svom prvom nastupu na jednom sastanku na vrhu u Bruxellesu profilirao svojim polaganjem prava na vodeću ulogu.

Francuski predsjednik priziva duh suradnje, podsjeća na prethodnike Helmuta Kohla i Francoisa Mitterranda. Angela Merkel dodaje da povijest pišu povjesničari i da je za nju važno nalaženje rješenja za sadašnjost. Macron se zanosi, nalazi nekoliko velikih riječi, no Merkel ga ponovo vraća na zemlju. To bi moglo funkcionirati, kao balans između političkog ideala i praktičnih ciljeva.

Zajedništvo kao signal

Njemačka i Francuska ponovo se pojavljuju kao motor Europe. Već je bilo krajnje vrijeme. Nakon više godina političkog vrludanja, trajnih kriza i zanemarivanih problema EU treba samospoznaju: tko smo mi i u kojem smjeru želimo ići.

Tu bi se moglo dodati i ironično pitanje: I koliko nas je? Kancelarka na njega daje trezveni odgovor kada cijelo vrijeme govori o "Europskoj uniji 27-rice". Brexit je ovdje bio sporedna stvar, razlog za žaljenje, ali ne i središnja tema europske politike. Pregovarači trebaju riješiti detalje, a šefovi država i vlada će onda donijeti konačne odluke. Theresa May, koja je svojom ponudom jamčenja prava građana EU-a i nakon Brexita pokušala pretvoriti samit u forum za svoje ideje i želje, doživjela je hladno odbijanje.

Pariz i Berlin već dugo razmišljaju o budućnosti. Tu nema dramatičnih novih ideja, ali tu je odlučnost za rješavanje problema. Europa mora bolje štititi ljude, kaže Macron i pri tome misli na novu obrambenu suradnju, ali i na zaštitu domaćeg gospodarstva od nelojalne konkurencije. Merkel se pak zalaže za slobodnu trgovinu i ne želi protekcionizam. Istovremeno prijeti SAD-u: ako Washington ne otvori američko tržište za europske tvrtke, onda će i američke tvrtke u EU-u naići na isto tako zatvorena vrata. 

Merkel i Macron stavljaju različite naglaske, a Macron otvoreno priznaje deficite u Francuskoj, no oni vuku kola u istom smjeru. Oni žele nastaviti integraciju Europe, čak i ako je za to nužna promjena Europskih ugovora. Zajednica treba zadržati svoje vrijednosti, biti solidarna i svojim djelima pridobiti građane. Pri tome se već sada vidi zastrašujući učinak Brexita: ankete pokazuju da je znatno opala sumnja u EU.

Sretna budućnost?

Kada se vidi kako Merkel i Macron zajednički predstavljaju svoje planove, vrlo rado se želi vjerovati u sretan ishod. U spas koji je nastao iz najveće nužde i drugih poetskih izraza. Na ovom samitu je od silnog oduševljenja zbog novog optimizma povremeno bilo poetično.

U situaciji kada se Europa ponovo našla na rubu ponora zbog izbjegličke krize i Brexita i kada proživljava nesigurnost zbog Donalda Trumpa, dolazi jedan mladi političar i budi u zajednici novi zanos. On uzima dio tereta od Angele Merkel, koji bi "voditeljici zapadnog svijeta" trajno mogao postati pretežak. Primjerice, on je jasno izrekao svoje mišljenje pojedinim istočnoeuropskim državama koje EU smatraju pukom blagajnom, a solidarnost jednosmjernom ulicom.

Ali prevelika očekivanja mogu dovesti do razočarenja. Prije nego što počne razmišljati o restrukturiranju Europe, Macron najprije mora u Francuskoj pokazati da može svoje tvrdoglave sunarodnjake uvjeriti u nužnost reformi. Nema prerane dodjele priznanja. Ali zato na svojoj strani ima kancelarku koja praktično i pomalo prizemno uvijek cilja na ono što je moguće i tek nakon toga je spremna razviti pokoju viziju. Ako ćemo imati sreće, Merkel i Macron bi zajedno mogli biti vrlo jaki.

Piše: Barbara Wesel/DW
27.06.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh